Řidiči bojují s útoky kun. Jedna malá šelmička dokáže zničit celé auto

Drobná šelma je mezi motoristy asi nejvíc nenáviděným zvířátkem. Ostré zuby kuny dokážou pod kapotou napáchat naprostou spoušť. Chce jen přespat v teple, ale nový pelíšek si upraví po svém. "Máme tu překousané hadice od turba, poničenou kabeláž a obzvlášť nebezpečné je, když nakousne hadičky od brzd," popsal škody způsobené kunou automechanik Vladimír Konciar.

Někdy si jen kuna prokousává cestu, jindy si z izolace staví pelech a pak existuje i jeden speciální důvod, proč velmi ráda okusuje hadice od turba. Ukázalo se, že výrobce dal do směsi pochoutku, která funguje na toto zvířátko jako magnet. "V těch hadicích je obsažen rybí tuk, a proto je kuny tak rády okusují," vysvětlila servisní poradkyně Markéta Petřicová.

Výsledek je děsivý: prokousaná hadice vyřadila z provozu celý agregát. Výměna hadičky je ten nejmenší problém. Velké peníze stojí, když si kuna vybere třeba součásti výfukového systému.

[chooze:article;value:498992]

​Jsou známy i případy, kdy kuna dokázala vozidlo zničit úplně. Překousáním izolace totiž může způsobit zkrat. Větší servisy teď opravují desítky poškozených vozidel každý měsíc. Obrana před kunami přitom není vůbec jednoduchá

Existuje tisíc receptů, od tygřího lejna přes vlasy až po speciální spreje. Obecně ale platí, že všechny nepříjemné pachy z motorového prostoru rychle vyvanou. Asi neúčinnější je proto elektronický plašič. Ten v pravidelných intervalech vydává zvuky, které dokážou kunu přesvědčit, aby přesídlila jinam.

Stejné trápení teď zažívají i chataři a majitelé domů. Když se šelma zabydlí v izolaci pod krytinou, často pomůže jen odkrytí tašek. V místech výskytu kun se proto vyplatí mít pojištění nemovitosti, které kryje i škody způsobené zvěří.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.