Řidiči často jezdí na oranžovou. Je za to ale stejný trest jako za jízdu na červenou

Výběr pražských křižovatek v pracovním týdnu. Stačí pár minut a projede přes ně celá řada aut, která jedou na oranžovou. Přitom by řidiči nejspíš zvládli pohodlně zastavit. Někomu nevadí ani čistokrevná červená. Právě za ni se přitom od nového roku zpřísňovaly sankce.

Pokuta za projetí na červenou se pohybuje od 4 500 do 5 000 korun, a navíc dostane řidič šest trestných bodů. Projetí oranžové, podle právního výkladu žluté, je vlastně to samé. "Spousta řidičů si neuvědomuje, že ten žlutý signál ukládá povinnost zastavit vozidlo," upozornil dopravní expert Robert Kotál.

Jet se smí, jen když nelze zastavit bezpečně. "Platí to například u náledí nebo příliš rychlé jízdy, nebo když má řidič nějaký náklad, který by mohl způsobit nějaké komplikace," vyjmenoval Kotál.

[chooze:article;value:536566]

Policie za letošní leden vybrala na silnicích téměř 50 milionů korun, loni v lednu to přitom byla při zhruba stejném počtu pokut ani ne polovina. Zpřísnění je znát a nejen na penězích. "Mně jakožto bývalému ministrovi dopravy píše poměrně velké množství řidičů, že po změně zákona jim rychle naskakují body, protože projedou na oranžovou," řekl poslanec Karel Havlíček (ANO).

Obří nárůst objemu peněz za vybrané pokuty není podle policistů způsoben pouze vyššími sankcemi. Podepsalo se na tom i to, že některé přestupky už nemusí posílat do správního řízení a řeší je namístě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.