Řidiči odkládali výměnu pneumatik. Nechat si zimní je nebezpečné

Přicházející oteplení přinutilo řadu řidičů vyměnit zimní pneumatiky za letní. Mnoho pneuservisů je zahlcených. Někde zbývají už jen poslední volná místa.

"Máme úplně plno, teď je největší boom. Lidi si uvědomili, že už je čas, tak nám drnčí telefony," sdělil jednatel firmy Auto Bouška Martin Bouška. "Do konce týdne máme stále plno. Během dne jsme schopni odbavit 45 až 50 aut," uvedl majitel společnosti Auto Jenda Petr Hynek.

Někteří řidiči pneumatiky nemění vůbec a často ty zimní používají i v létě. To by se jim ale nemuselo vyplatit. "Poslední roky se objevil trend, že někteří lidé pneumatiky zimní, které už nevyhovují na zimu, dojíždějí v létě," poznamenal Bouška.

[chooze:article;value:501791]

Jestli má řidič nevyhovující pneumatiky pozná jednoduše podle dezénové drážky. Ta by měla mít u letních pneumatik pro osobní automobily minimálně hloubku 1,6 milimetru a pro zimní pneumatiky 4 milimetry.

Dlouhé čekací termíny v pneuservisech a snaha ušetřit peníze jsou častými důvody, proč lidé pneumatiky dojíždějí nebo volí celoroční obutí. 

Podle odborníků je jízda se zimními pneumatikami v letním počasí hazardem. "Zimní pneumatika je vyloženě měkká a se stoupajícími teplotami měkne ještě víc," upozornil Bouška. "Ta měkká směs nemá takovou přilnavost na vozovce jako ta tvrdší," vysvětlil Hynek.

[chooze:article;value:501365]

"Při rychlosti 100 kilometrů za hodinu se prodlouží brzdná dráha o osm až deset metrů. To znamená o délku dvou automobilů," varoval před riziky zimních pneumatik v létě mluvčí poskytovatele asistenčních služeb ÚAMK Igor Sirota.

Přezutí auta na letní pneumatiky není v Česku povinné. Je to ale jednoznačně výhodné a bezpečnější.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.