Řidiči parkují v ulici, kde ani nebydlí, vadí lidem z Květnice. Vyhláška to povoluje

Nedostatek volných parkovacích míst někde řeší takzvaným záborem veřejného prostranství. Třeba úřad v Květnici má vyhlášku, která umožňuje parkovat lidem v obci i mimo jejich soukromý pozemek. Stačí si vyznačit místo bílou barvou a zaplatit na radnici.

"Veřejné prostranství podle té vyhlášky lze pronajmout za určitých podmínek. U osobních aut se jedná o částku 5 000 korun za rok. A je to v místech, která tehdejší zastupitelstvo stanovilo jako veřejné prostranství," vysvětlil starosta Květnice Stanislav Plocek (Jedna Květnice, jedno místo pro život).

[chooze:article;value:514367]

Někteří obyvatelé si ale na sociálních sítích stěžovali, že lidé parkují v ulici, ve které ani nebydlí. "Jsou tam většinou místa na jedno auto. Takže s tím parkováním je to takové mizerné," sdělil jeden z oslovených.

V případě takového záboru veřejného prostranství je podle městské policie nutné vždy nejprve individuálně posoudit, jestli se nejedná o porušení nějakého zákazu.

"Pokud vyloučíme dopravní přestupek, strážníci vždy na katastru ověřují druh a využití pozemku. A mohou tak nastat případy, kdy zaparkované vozidlo může neoprávněně zabírat veřejné prostranství. Za přestupek proti veřejnému pořádku hrozí na místě pokuta do 10 tisíc korun," uvedla mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Vyhlášku v Květnici schválilo zastupitelstvo už před 12 lety a dosud s ní prý nebyl problém. Stání na trávě, u stromu nebo na chodníku je z pohledu zákona přestupek. Výjimkou je situace, kdy takové parkování umožňuje obecní vyhláška.

Například v Praze městská policie za první půlrok řešila 10 432 přestupků v souvislosti s neoprávněným záborem veřejného prostranství. Nešlo ale jen o zábor z důvodu parkování.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.