Řidiči, pozor! Policie posíluje hlídky na silnicích, vysílá jich více než 1 800

Policie v pátek informovala o tom, že posiluje hlídky na silnicích. Očekává totiž, že následující víkend bude z hlediska intenzity dopravy a rizika vážných nehod jedním z nejnáročnějších. Lidé vyráží na prázdniny, a v provozu tak bude více aut než obvykle.

"Nasazeno bude více než 1800 hlídek po celé ČR," upozornila policie s tím, že kontroly plánuje provádět už od pátku až do neděle. Už během prvního dne o sobě daly vědět hlídky z několik krajů.

"V Královéhradeckém kraji se zaměřujeme nejen na dálnice, potkáte se s námi v následujících dnech ve dne v noci na různých místech v kraji," uvedli policisté. "Také ve Zlínském kraji jsme se na začátku prázdnin zaměřili na bezpečnost v dopravě. Našemu dohledu se nevyhnou ani chodci a cyklisté," dodali.

"Na dovolenou opravdu nespěchejte. Nejen na jihomoravských silnicích dbáme na vaši bezpečnost a občas na vás dohlížíme i seshora. Řidiči červeného vozu se jeho chování nevyplatilo. Z následné kontroly odjel s maximální možnou sankcí," doplnili policisté a přidali i video, kde se podařilo celou situaci zachytit:

[chooze:article;value:562300]

​Rady pro bezpečnější cestu

Pro bezpečnou cestu policie doporučuje si dopředu dobře prostudovat trasu na mapě a nespoléhat se jen na navigaci. "Technika může selhat, a proto je důležité mít záložní plán," upozorňuje policie.

Před jízdou je také vhodné zkontrolovat si vozidlo v servisu. "Předejdete tak technickým problémům, které mohou být v zahraničí nákladnější a způsobit zbytečné komplikace," připomíná.

Pokud se chystáte na dalekou cestu, nezapomeňte si před ní dostatečně odpočinout. Trasa se totiž kvůli zvýšenému provozu a případným komplikacím na silnicích může protáhnout, a proto je vhodné mít s sebou i dostatek nealkoholického pití a pohonných hmot.

​Míříte-li do zahraničí, ujistěte se, že znáte pravidla tamního silničního provozu. Dodržujte rychlostní limity, používejte bezpečnostní pásy a mějte s sebou dostatek hotovosti v případě, že by nastala neočekávaná událost.

Myslete na to, že zavazadla mohou v případě nehody způsobit zranění. A dbejte i na to, aby se v autě nezranili vaši mazlíčci, a proto je správně zajistěte. Buďte ohleduplní k ostatním řidičům a nesedejte za volat, pokud jste unavení. "Pokud je to možné, střídejte se v řízení se spolujezdcem," radí policie.

[chooze:article;value:560956]

​Minulá léta si vyžádala několik lidských životů

Každý rok během letních prázdnin vyhasne několik životů. "Loni o prázdninách zemřelo v Kraji Vysočina na silnicích pět motocyklistů. I na ně jsme se proto zaměřili při dnešních kontrolách," upozornili policisté.

"Každý z nás má odpovědnost za bezpečnost na silnicích. Bez ohledu na to, zda jste řidičem, cyklistou nebo chodcem, každý máme povinnost dodržovat pravidla silničního provozu a přispívat tak ke snížení rizika nehod," vzkazují.

"Vaše pozornost za volantem musí být neustále soustředěná na jízdu a okolní provoz. Vyhněte se nebezpečnému chování, jako je nadměrná rychlost, neopatrné předjíždění nebo používání mobilních telefonů během řízení. Tyto jednoduché, avšak klíčové kroky mohou výrazně přispět k bezpečnějším cestám na komunikacích," radí na závěr.

Motorkář před školou srazil dítě. Dívka skončila v umělém spánku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.