Řidičům v zahraničí vzali papíry kvůli alkoholu. V Česku mohou jezdit dál

Pil u kiosku, pak na sebe ve Slatiňanech upozornil nejistotou jízdou. Stopy po alkoholu našli policisté i u řadicí páky. Muž se hned přiznal k sedmi vypitým pivům a dvěma panákům. 

Čeští policisté opilce právě poznali, němečtí kolegové už ho nějakou dobu znají. "Muž byl za stejný delikt odsouzen v Německu, kde mimo jiné dostal trest zákaz řízení motorových vozidel," upozornila policejní mluvčí Iveta Kopecká.

Jenže stačí udělat na hranicích krok zpátky domů a takový člověk může řídit v Česku dál. V praxi to znamená, že se v České republice nedopustil trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. 

[chooze:article;value:516938]

"Je to paradox, protože pokud špatně zaparkujete, tak si vás pokuta najde. V tomhle případě je to opačně," upozornil mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota.

Podle europoslanců to potrvá ještě minimálně dva roky. Na stole teprve leží návrh společné databáze. "Ty nezávažnější přestupky by se měly propsat do celkového systému," řekl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:513555]

"Ta debata bude strašně dlouhá. Minimálně se státy budou muset dohodnout na tom, co je to minimum, za co zákaz udělí," varoval poslanec Martin Kolovratník (ANO).

"My tohle určitě podporujeme," vzkázal ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Každý den se jen v Česku stane v průměru 12 nehod, které způsobil opilý řidič. Loňský rok byl dokonce rekordní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.