Robert Fico je po operaci. Vicepremiér Taraba věří, že přežije

[chooze:gallery;value:35894]

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák měl kolem osmé hodiny večerní tiskovou konferenci ke stavu premiéra Roberta Fica. "Je to boj o život předsedy vlády. Těžko se hledají slova, s podobnou situací ještě nebylo Slovensko konfrontované. Podle informací, které mám, utrpěl vážné polytrauma (poranění nejméně dvou tělesných systémů, z nichž nejméně jedno toto poranění znamená ohrožení základních životních funkcí, pozn. red.) po několika střelných poraněních. Jeho zdravotní stav je mimořádně vážný. Všichni se modlíme, aby znalosti medicíny a silná konstituce našeho premiéra vedly k dobrým zprávám, zatím ale takové zprávy nemáme, a proto vkládáme naši důvěru do rukou ošetřujícího personálu," řekl Kaliňák. V době brífinku byl Fico na operačním sále už tři a půl hodiny.

Zásadní informaci ke zdravotnímu stavu slovenského premiéra oznámil pozdě večer vicepremiér Tomáš Taraba, který v pořadu Newshour BBC řekl, že věří, že premiér Robert Fico přežije a že již není v ohrožení života. "Byl jsem velmi šokován... naštěstí, pokud vím, operace proběhla dobře a myslím, že nakonec přežije. V tuto chvíli není v ohrožení života," řekl Taraba a dodal, že jedna kulka šla do žaludku a druhá zasáhla kloub. Fico po atentátu podstoupil urgentní operaci, která trvala téměř sedm hodin. Informaci o jejím úspěšném závěru následně potvrdila i některá slovenská média včetně Deníku N.

​Na videu z neznámého zdroje, které se dostalo na veřejnost, měl pronést po střelbě na Fica atentátník první slova: "Nesouhlasím s politikou vlády. Jsou likvidována masmédia, proč je napadána RTVS (slovenská veřejnoprávní televize, pozn. red.)? Proč je Mazák (bývalý předseda Soudní rady SR Ján Mazák, pozn. red.) vyhozený z funkce?"

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok na společné tiskové konferenci s ministrem Kaliňákem rovněž uvedl, že dle jejich zjištění byl útok politicky motivovaný.

Na video se můžete podívat zde:

​Premiéra Roberta Fica útočník ve středu postřelil po zasedání vlády ve slovenské Handlové, napsal Denník N. Výstřely padly před tamějším domem kultury potom, co Fico vyšel ven mezi lidi.

"Na Roberta Fica byl dnes spáchán atentát. Byl několikrát postřelen a v současné době je v ohrožení života. V tuto chvíli je převážen vrtulníkem do Banské Bystrice, protože cesta do Bratislavy by vzhledem k nutnosti akutního zásahu trvala příliš dlouho. Rozhodnou nejbližší hodiny," informoval v 15:55 oficiální facebookový profil slovenského premiéra.

"Jde o průstřel břicha a hrudi. Budou ho operovat," napsal s odkazem na dobře informovaný nejmenovaný zdroj deník Plus jeden deň.

''Toto je vaše práce!'' vykřikl Blaha k opozici a přerušil jednání Národní rady po střelbě na Fica:

​Fico měl padnout na zem, načež ho zvedla ochranka, naložila do auta a odjela s ním. Policisté údajného útočníka zadrželi a budovu kulturního domu evakuovali. Padnout mělo čtyři až pět výstřelů, z toho tři měly přímo zasáhnout premiéra.

Deník Pravda píše, že Fica přepravili do nemocnice v Banské Bystrici letecky. Podle webu Tvnoviny.sk si jedna ze svědkyň všimla krvavého zranění na jeho hrudi a hlavě. Pachatel měl stát v těsné blízkosti a ochranka ho údajně ihned zpacifikovala. Mělo se jednat o 71letého Juraje C. z Levic.

Podle týdeníku Plus 7 dní na něj nejprve někdo z davu zakřičel: "Robo, pojď sem."

K incidentu se už vyjádřila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. "Jsem naprosto šokována dnešním brutálním a bezohledným útokem na předsedu slovenské vlády Roberta Fica, který co nejdůrazněji odsuzuji," uvedla na síti X. "Přeji mu v této kritické chvíli hodně sil a brzké uzdravení. V myšlenkách jsem také s jeho rodinou a blízkými," dodala.

Na tiskové konferenci později atentát označila za útok na demokracii. "Nenávistná rétorika, které jsme ve společnosti svědky, vede k nenávistným činům. Prosím vás, zastavme to. Nevynášejme rychlé soudy," řekla Čaputová.

[chooze:minuta;value:985e2b5f-08aa-4b55-b52c-a7225a7a5688]

První záběry z místa po atentátu:

​"Jsem šokován a zděšen střelbou na premiéra Roberta Fica v Handlové. Jednoznačně a důrazně odsuzujeme veškeré násilí. Doufáme, že premiér Fico bude v pořádku a že tento hrůzný čin bude co nejdříve objasněn," napsal na síti X lídr opozičního Progresivního Slovenska Michal Šimečka.

Slyšet se nechali i čeští politici. "Útok na Roberta Fica je jednoznačně odsouzeníhodný, ať už byl motivován čímkoliv. Měl by být pro nás varováním, kam až může vést prohlubování nevraživosti a agresivity ve společnosti. Robertu Ficovi přeji, aby z tohoto incidentu vyšel bez následků," vyjádřil se na síti X prezident Petr Pavel.

"Zpráva o postřelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokující. Přeji panu premiérovi, ať je co nejdříve v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo," uvedl na síti X premiér Petr Fiala (ODS).

"Strašné zprávy ze Slovenska. Modlím se za Roberta Fica, hodně sil jemu, všem jeho blízkým i celému Slovensku," napsal na síti X Andrej Babiš (ANO).

"Situaci ve vztahu k útoku na slovenského předsedu vlády pozorně sledujeme, vyhodnocujeme případná rizika a těm přizpůsobujeme veškerá opatření ve vztahu k našim chráněným osobám i objektům. Z pochopitelných taktických důvodů však konkrétní opatření nikdy nekomentujeme," uvedla k věci česká policie na síti X.

Tématu se věnovala i reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.