Robert Fico si jde pro vítězství, tvrdí průzkum. Může ale skončit jako Paroubek

Slováky už v sobotu čekají předčasné volby. Podle řady expertů jde o jedny z nejdůležitějších voleb, což dokazuje i velmi vypjatá předvolební kampaň. Během ní došlo nejen ke slovním, ale i k fyzickým útokům. 

Volební průzkumy na vítězství tipují Roberta Fica a jeho Směr. Podle posledního zářijového průzkumu agentury Ipsos pro deník Pravda by měl Směr 20,3 %. Na druhém místě by se podle průzkumu umístilo mimoparlamentní hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michala Šimečky (17,2 %) a na třetím strana Hlas – sociální demokracie expremiéra Petera Pellegriniho (13,1 %). "Směr má v tuto chvíli větší podíl rozhodnutých voličů, PS má ještě šanci zabojovat o ty, kteří jejich volbu zvažují," zhodnotil výsledky průzkumu ředitel agentury Ipsos Jakub Hankovský.

Do Národní rady Slovenské republiky by se dostalo také hnutí Republika (8,6 %) a koalice hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) expremiéra Igora Matoviče se stranami Za lidi a Křesťanská unie (8,2 %). Těsně nad potřebnou hranicí pro úspěch se pohybuje ještě strana Svoboda a Solidarita s 6,1 %, Slovenská národní strana s 5,6 % a Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) s 5,3 %.

Naopak mimo Národní radu se v posledních měsících propadlo hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára, kterému by daly hlas 4,2 % respondentů. K volbám by podle agentury Ipsos zavítalo 70 % oprávněných voličů, což by znamenalo nejvyšší účast od roku 2002. Posledních voleb v roce 2020 se zúčastnilo 65,8 % voličů. 

Povolební krize?

Deník Pravda upozornil, že průzkum naznačuje velmi těžkou povolební situaci. "Co se týče sestavování vlády, tak průzkum naznačuje povolební pat. Vládu by nesestavil Směr a ani PS," píše deník.

Rozhodující slovo by nakonec mohl mít třetí vzadu, tedy v tomto případě strana Hlas. "Pellegrini volby nevyhraje, ale je pravděpodobné, že bude rozhodovat o tom, jaká vláda po volbách vznikne a zda to bude vláda se Směrem, nebo s PS a dalšími partnery," řekl deníku politolog z Prešovské univerzity Michal Cirner. A právě s Pellegrinim se nedávno Fico dostal do sporu. Zato možnou spolupráci s PS Pellegrini nevyloučil. 

[chooze:article;value:523114]

​Fico také jen těžko může počítat s podporou od Igora Matoviče, se kterým se Směr nedávno dostal do drsné potyčky. O bitce slovenského expremiéra Igora Matoviče (OĽaNO) s bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem ze Směru jsme informovali v tomto článku.

Spolupráci s Ficem zatím jasně vylučuje i hnutí KDH. Fica tak může potkat osud Jiřího Paroubka, který vyhrál volby v roce 2010. Vládu tehdy ale nesestavil a post premiéra získal Petr Nečas (ODS). Paroubek nakonec přišel i o post lídra ČSSD, který v roce 2011 obsadil Bohuslav Sobotka. 

Sázkové kanceláře sázejí na Fica

O vítězství Směru příliš nepochybuje ani například sázková kancelář Fortuna, která na tuto variantu vypsala kurz 1:1,7. Bez šance nicméně podle bookmakerů není ani Progresivní Slovensko, které si vysloužilo kurz 1:2,2. Pellegriniho Hlas je s velkým odstupem třetí s kurzem 1:40. 

To, že se Robert Fico stane premiérem, už ale ani podle sázkové kanceláře tak jisté není. Na to, že se stane premiérem a bude mu vyslovena důvěra, je vypsán kurz 1:2,15. Lídr PS Šimečka má kurz 1:2,85.

Hlasy ze zahraničí

Zájem o volby mají i Slováci, kteří pobývají v zahraničí. O volbu poštou letos požádalo 72 993 občanů – z toho 26 926 jsou Slováci žijící v Česku (téměř 37 %). Ve srovnání s rokem 2020, kdy bylo podáno 55 253 žádostí, jde o více než 32% nárůst počtu žádostí, vyplývá z údajů slovenského ministerstva zahraničních věcí.

Volební místnosti se na Slovensku otevřou v sobotu 30. září v 7:00 a Slováci si budou vybírat mezi 24 stranami. Jasno o vítězi by mohlo být už v neděli ráno, protože sčítání hlasů začne hned v sobotu ve 22:00, kdy se volební místnosti zavřou. 

Podívejte se, jak na Slovensku probíhá předvolební kampaň:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.