Robert Fico zvítězil. Jeho osud má ale v rukou jiný muž

Slováci v sobotu v předčasných volbách rozhodli o novém složení Národní rady. Nejvíce křesel v ní obsadí Směr-SD Roberta Fica, který získal 22,94 % hlasů. Na druhém místě skončila strana Progresivní Slovensko (17,95 %), na třetím strana Hlas (14,70 %) a do parlamentu se dostanou také koalice OĽaNO a přátelé (8,90 %), Křesťanskodemokratické hnutí (6,82 %), Svoboda a Solidarita (6,32 %) a Slovenská národní strana (5,62 %). 

Další krok je nyní na slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové. Ta již v minulosti řekla, že bude ctít tradici a první šanci na utvoření vlády s důvěrou od ní dostane vítěz voleb. Tím je Robert Fico, který tak bude mít za úkol poskládat vládu s podporou alespoň 76 poslanců. 

Možné koalice

Ficův směr získá podle propočtů celkem 41 mandátů ze 150. Vládu tak bude muset sestavit minimálně se dvěma partnery, protože druhé Progresivní Slovensko má 33 mandátů, což by Ficovi nestačilo, a navíc je takové spojení krajně nepravděpodobné.

[chooze:article;value:524365]

​Velmi žádanou nevěstou bude po volbách strana Hlas, která skončila třetí a bude mít 27 mandátů. Šéf strany a bývalý premiér Peter Pellegrini již na tiskové konferenci oznámil, že bude jednat se všemi stranami a očekává od nich důstojnou nabídku. Koalici se Směrem nevyloučil, ale má k ní výhrady. "Jsem stále přesvědčený, že dva bývalí premiéři by neměli sedět v jedné vládě," řekl. To prý ovšem neznamená, že by taková koalice nemohla vzniknout.

Strany Směr a Hlas by měly dohromady 68 mandátů, a potřebovaly by tak ještě jednoho partnera. Podle slovenské televize Markíza se jako velmi pravděpodobný scénář jeví spojení se Slovenskou národní stranou (SNS), se kterou by měly celkem 78 poslanců.

Fico může selhat

Robert Fico nemá s ostatními lídry stran nejlepší vztahy, a existuje tudíž varianta, že se mu vládu s důvěrou sestavit nepodaří. Šanci by pak mohl dostat druhý v řadě, tedy strana Progresivní Slovensko (PS) a její lídr Michal Šimečka. Spojení PS, Hlasu a koalice OĽaNO a přátelé by mělo velmi těsnou většinu 76 křesel. Šéf koalice OĽaNO Igor Matovič nicméně po volbách řekl, že počítá spíše s pozicí v opozici. Šimečka má nicméně stále možnost sestavit koalic stran PS, Hlas, KDH a SaS, která by měla pohodlnou většinu 83 hlasů.

Volby na Slovensku doprovázely komplikace. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.