Robot s umělou inteligencí ochraňuje rajčata. Farmář popsal, jak to funguje

Robot pomohl Matěji Sklenářovi zjednodušit práci. "Jedním z mých úkolů je monitorovat rostliny a zjišťovat, kde se vyskytuji choroby, škůdci. Je důležité tyto choroby odhalit včas, abychom nemuseli používat chemickou ochranu a vystačili si s tou biologickou. Je to poměrně nudná práce, takže když máte někoho, kdo to může dělat neúnavně a může zkontrolovat každou rostlinu, tak je to ideální typ práce pro robota," vysvětlil.

Tento robot s umělou inteligencí se neustále zlepšuje. "U některých chorob, které se vyskytují častěji, je ta úspěšnost už vysoká. Je schopný detekovat zhruba u 95 procent. Pak jsou choroby, které se vyskytují zřídka. Ty se ale robot musí ještě naučit," doplnil s tím, že se to robot učí na uměle vygenerovaných rostlinách.

[chooze:article;value:526540]

​Jeden takový robot by podle něj mohl stát skoro tři miliony korun. "Není to jen o tom robotu samotném, ale je tam i služba pro pěstitele. Aplikace, která mu hlásí, co se vlastně děje. Pěstitel se pak zapojí do nějaké platformy, která mu v budoucnu bude přinášet více informací o těch rostlinách," popsal Sklenář.

Robot několikrát týdně projíždí řádky s rajčaty a je schopný najít škůdce v zárodku, ve chvíli, kdy problém ještě není rozšířený. "Pracujeme i na predikci sklizně. Robot podle posbíraných obrazových materiálů bude moct pěstiteli říkat, kdy a kolik rajčat sklidí. Tím pádem bude pěstitel schopný domluvit si odbyt rajčat, aby mohl lépe komunikovat se zákazníky," řekl. 

[chooze:article;value:532365]

​Na farmě i při polním pěstování řeší zemědělci často problém s plevelem. "My na to máme robotického okopávače. Nemusíme používat žádné chemické prostředky na hubení plevele, ale děláme to mechanicky. Obecně chceme mít také co největší přehled o tom, jak se ty rostliny pěstují. Takže sbíráme data, ze kterých se učíme, jak tu úrodu pro příští rok zlepšit, abychom se stejným množstvím mohli vypěstovat více," uzavřel Sklenář.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.