Roboti i různé aplikace. Týden inovací představil důležité projekty

"Můj patron, který mě zaučoval, říkal: 'Musíš být kreativní a zároveň odvážný, nebo budeš mrtvý,'" prohlásil v pondělí prezident Petr Pavel. Právě kreativita a odvážnost vystihují téma Týdne inovací. 

"Naší dlouholetou snahou je nadchnout co nejvíce lidí a firem v naší zemi, nalézat nová a inovativní řešení pro současné lokální i globální výzvy," poznamenal zakladatel akce Lukáš Sedláček.

Inovační veletrh, historicky největší událost dosavadních osmi ročníků, přinesl více než 70 inspirativních seminářů a přes 60 inovačních projektů. 

[chooze:article;value:523160]

Myoelektrická paže od Z-Bionics byla jedním z desítek projektů, které se v úterý představily na inovačním veletrhu. Hubert Trýska, který je zároveň členem týmu, přišel o paži při autonehodě. Sám teď testuje na sobě protézu Z-Arm.

"Je tady vyloženě schovaný takový myosenzor. Je to v podstatě čtečka signálů, které dávám ze svého zbytku svalu. Jelikož ten můj pahýl není nějak extra osvalený po nehodě, tak je to v podstatě jediná záležitost, co dokážu s tím stáhnutím svalu udělat," řekl.

Představili se i roboti vhodní pro průzkum v těžce přístupném terénu. "Naši roboti umí například prohledávat neznámé prostory nebo umí sledovat různé zadané trasy. Měli jsme například projekt na sledování trasy plynovodu, který je zakopaný pod zemí, ale robot má informaci, kudy ten plynovod vede," uvedl vývojář robotů Martin Pecka.

[chooze:article;value:524908]

Zároveň si také návštěvníci mohli vyzkoušet různé aplikace. Jedna například bezkontaktně měří životní funkce. "To znamená krevní tlak, HRV, saturaci kyslíku, dokonce hemoglobin anebo úroveň stresu. Člověk si dá mobil před sebe, jako kdyby si točil selfíčko, 60 sekund kamera skenuje tvář a na základě odráženého světla a různých algoritmů a RPPG vyhodnotí biomarkery," vysvětlil generální ředitel aplikace Attune Health Juraj Kočár.

Partnerem Týdne inovací je i skupina PPF, do níž patří také televize Nova. Jeho součástí jsou až do 22. října také doprovodné akce po celé České republice.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.