Rodiče dělají často tuhle chybu. U dítěte může zvýšit dvojnásobně riziko rakoviny

Při opalování platí základní pravidlo: vyhýbat se přímému slunci kolem poledne. "Mezi 12. a 15. hodinou je nejlepší zmizet z pláže. Jinak další z klasických rad je používat opalovací krémy," řekla Arenbergerová.

Nejlepší je podle ní používat opalovací krémy s ochranným faktorem (SPF) 50. "Ta je typická tím, že ochrání naši kůži před 98 procenty slunečního záření. To riziko spálení je pak opravdu nízké. Se světlou pokožkou byste ho měli využívat pravidelně," radí kožařka. 

[chooze:article;value:504310]

Platí to i pro děti. "Dětská populace by měla být extrémně dobře chráněná, protože my víme, že to jedno spálení do puchýřů v dětství se může odrazit až ve dvojnásobném riziku vzniku kožního nádoru v dospělosti. Proto bychom měli být na tu dětskou populaci velmi opatrní," apeluje Arenbergerová.

Jednou natřít ale nestačí, zvlášť u ratolestí. "Koupání a pocení pokožky vede k tomu, že ten ochranný faktor smyjeme. Neměli bychom zapomínat na mazání krémem každé dvě hodiny, což se dětem málokdy chce. Na to jsou fajn takové pěny, které na pokožku nastříkáte jako sprej, který nemusíte roztírat. Na kůži se pak udělá film a ten pomáhá k tomu, že reaplikace je účinná," doporučila.

U opalovacích krémů platí pravidlo, čím vyšší číslo, tím lépe jste chráněni. "Nejnižší doporučené SPF faktory jsou 15, ten bych doporučila třeba po Čechách, když jdete po městě. Faktory 30 a 50 už chrání velmi účinně," uzavřela. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.