Rodiče hledají dárce kostní dřeně pro tři děťátka. Ideálního stále nenašli

Podle lékařů se ještě nestalo, aby hned pro tři hospitalizované děti naráz nebyl v registru vhodný dárce kostní dřeně. Úplně ideální pro ně není ani nikdo z rodiny. "Čas od času se nám vhodného dárce nedaří najít ani ve všech ostatních celosvětových registrech. Takových dětí se za celý rok objeví tak dva až tři," říká vedoucí lékař transplantační jednotky Kliniky dětské hematologie a onkologie v Motole Petr Sedláček. 

Jednou z nemocných je i devítiletá Nina, která trpí vzácným druhem leukémie. V nemocnici už je čtyři měsíce a musela v ní prožít i Vánoce. "Na konci září onemocněla myeloidní leukémií, což je leukémie, která je u dětí velice vzácná. Měla už několik chemoterapií a lumbálních punkcí, ale ten stav se nelepší," doplňuje teta Niny Kateřina Gollerová. 

[chooze:article;value:536964]

​Svoje genetické dvojče, se kterým by měl podobnou kostní dřeň, hledá i pětiletý Artur. Tomu lékaři nedávno diagnostikovali smrtelné onemocnění krve, které ničí jeho imunitní systém. "V jednu chvíli to vypadalo dost špatně. Nicméně aktuálně je na tom o něco lépe a absolvuje chemoterapii," popisuje jeho maminka Sára Nešporová. Zapsáním se do registru dárců mohou dobrovolníci zachránit život nejen těmto nemocným dětem. Lidí, kteří potřebují transplantaci kostní dřeně, je každý rok v Česku zhruba tisíc.

"Potkáváme se s tím čím dál častěji, zájemců do registru není moc a i ty mladší ročníky mají nějaké onemocnění, které je vylučuje," dodává vedoucí Českého registru dárců kostní dřeně IKEM Marie Kuříková. 

Do registru se může přihlásit každý zdravý člověk ve věku od 18 do 40 let, který má alespoň 50 kilo. Lidé se nemusí bát ani bolesti. Dnes už je možné darovat kostní dřeň pomocí separátoru ze žíly, podobně jako při odběru krve. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.