Moderní bydlení

Rodiče i ředitelé chtějí lepší ochranu škol. Rámy u vchodu nic nevyřeší, tvrdí experti

Školy pod zámkem, vchody pod dozorem, vstup pouze na čip. I přesto je současný systém zajištění před útokem ve školách nedostatečný. Potvrdilo to úterní napadení na základce v Domažlicích. Někteří rodiče proto volají po instalování bezpečnostních rámů do škol. "Je to určitě jedna z mnohých cest. Bezpečnostní rámy tomu určitě pomůžou, ale nevyřeší to hlavní," domnívá se Tibor Hájek z Asociace ředitelů škol.

"Když tam chodí každý den a přibližuje se rozhodnutí, že si tam tu zbraň přinese, tak tam žádný rám nebude fungovat," tvrdí bezpečnostní expert Martin Svozil.

Se vzrůstající šikanou a agresivitou mezi dětmi se začali někteří rodiče znovu ptát, zda by problém nevyřešilo třeba zavedení školních uniforem. Zkušenosti s tím má jedná z mála českých soukromých škol v Praze. "Asi třetina dětí pochází z rodin, které by si nemohly školné dovolit platit, a právě uniformy pomáhají sociální rozdíly mezi dětmi smazat," sdělila Petra Dobešová, ředitelka školy Open Gate.

[chooze:article;value:572429]

"Nepřijde mi to jako úplně špatný nápad. Mohlo by to fungovat, ale nevím, jestli v našem prostředí, když na to nejsme dlouhodobě zvyklí. Vypadá to jednak hezky, jednak by zmizely takové ty oblečky u některých děvčat," shodli se v anketě lidé v odpovědích na dotaz, zda by byli pro školní uniformy.

Například ve Francii školní uniformy letos testují stovky žáků. Pokud se osvědčí, vláda je chce zavést na všech školách.

Jenže ani v tomhle není česká společnost zajedno. "Z hlediska i finanční náročnosti by to byl mezi rodiči problém, takže si myslím padesát na padesát," poznamenal ředitel ZŠ Dukelská Zdeněk Hnilička.

"Ono jde taky o tom učit děti vhodným způsobům chování, učit je, aby byly v bezpečí, aby vytvářely bezpečné prostředí, cítily se v bezpečí. To jsou dovednosti, které česká škola zatím podceňuje," doplnil dětský psycholog Václav Mertin.

"Ministerstvo školství v oblasti bezpečnosti ve školách aktualizuje metodické materiály a doporučení, další aktualizace budou probíhat tak, aby reagovaly vždy na aktuální situace," uvedla mluvčí resortu Tereza Fojtová. Primárně ale podle expertů chybí systematické školení, které by pedagogy i žáky učilo, jak se v případě útoku chovat. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.