Rodiče ochrnutého Adámka z Pardubic jsou na pokraji sil. Marně hledají pomoc

Obývací pokoj připomíná spíš jednotku intenzivní péče. "Když odcházím do práce, tak odcházím z pekla. A odpoledne se do toho pekla vracím," popsal situaci Adamův otec Jan Vyčítal.

V sedm hodin ráno maminka mixuje první jídlo, které Adamovi stříkačkou tlačí do hadičky končící v žaludku. A tak to musí dělat šestkrát denně. 14letý chlapec váží 60 kilogramů a hodinu ráno a večer zabere hygiena.

[chooze:article;value:379131]

Dvacetkrát za den se musí odsát hleny z krku, které ho dusí. V noci dítě naříká bolestí. Jelikož stále leží, křiví se mu končetiny. "Když spím čtyři hodiny v kuse, tak je to zázrak," posteskla si Adamova maminka Ilona Cigáňová.

Ve volných chvílích žena dítě masíruje. Dostává totiž křeče. Často zapojuje kyslíkový přístroj, který pomáhá chlapci dýchat. V noci přicházejí i epileptické záchvaty.

Adam má poškozený mozek, dodnes si lékaři ani nejsou jistí, jestli vůbec vidí. Před pěti lety to ale byl zdravý kluk, kterému v pardubické nemocnici nedokázal pomoci nikdo, když začal krvácet po banální operací mandlí. Lékařka a zdravotní sestra za to odešly od soudu s podmínkami. "Tu situaci opravdu nezvládly," uvedl státní zástupce Lukáš Hrubý.

Rodiče jsou po šesti letech na pokraji kolapsu a modlí se, aby k ruce měli někoho, kdo by se o Adama alespoň část dne postaral. "Ty zdravotní sestry nejsou," uvedli.

[chooze:article;value:460409]

Hledá se i fyzioterapeut, který by s Adamem denně cvičil. Ten současný jezdí alespoň dvakrát týdně ze 40kilometré vzdálenosti. Nemocnice zatím dala rodině zálohu 6 000 000 korun, o dalších penězích se vedou spory. Adamovi pomáhá celá řada elektrických přístrojů. Jen za energie zaplatila rodina letos o 16 tisíc korun víc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.