Rodiče postižených v Uherském Brodě zuří. Sloupky často brání příjezdu ke škole

Na situaci, kterou řeší rodiče dětí ze speciální školy v Uherském Brodě, upozornila redakci TN.cz jedna z maminek. Kvůli bezpečnostním sloupkům, které u zařízení nechalo město postavit, se podstatně zkomplikovala možnost přivést jejich postižené děti přímo k budově. "Přes víkend tam vyrostlo pět bezpečnostních sloupků, které nemohou rodiče objet ani přejet, a nemohou se tak jakkoli dostat se svými postiženými dětmi přímo ke škole," postěžovala si v pondělí maminka Michaela O.

Podle rodičů i vedení ZŠ a PrŠ Čtverka stojí za tímto opatřením ředitelka ZŠ Na Výsluní. Školy se totiž nachází ve stejném areálu. "Podnět vzešel od paní ředitelky, která chtěla řešit situaci s příjezdy aut. Ona podala podnět. Na základě toho byla schůzka na úřadu. Toto bylo jedno z předložených řešení. My jsme se vyjádřili, že to není vhodné. Navrhovali jsme i jiné varianty," řekla TN.cz ředitelka ZŠ a PrŠ Čtverka Petra Guričová.

[chooze:article;value:432608]

To potvrdilo i město. "ZŠ Na Výsluní řešila bezpečnost žáků, kdy rodiče přiváželi své děti až ke dveřím školy, ač tam byla dopravní značka, která umožňovala příjezd pouze s hendikepovanými osobami. Jelikož docházelo k častému porušování těchto dopravních pravidel, byla tato žádost řešena komplexně," přiblížil místostarosta Uherského Brodu Ladislav Kryštof (VSK).

"Letitý problém bezpečnosti žáků mezi projíždějícími auty jsme naposled řešili ve spolupráci s paní ředitelkou Guričovou, jejíž škola v budově naší školy sídlí, koncem září 2022 na minulém vedení města. Tam za přítomnosti všech zainteresovaných bylo dohodnuto řešení, jehož realizace novým vedením města nebyla šťastná, jak je z příspěvku oprávněně nazlobené maminky znát," sdělila ředitelka ZŠ Na Výsluní Dagmar Bistrá.

Ani jedna ze ředitelek však nedostala informace o tom, kdy se sloupky budou instalovat. "Sloupky nainstalovalo město bez toho, aby kohokoliv z vedení mé školy informovalo, kdy k tomu dojde, a byl nám oficiálně předán klíč od sklápěcího sloupku, kterým se dá vjezd hendikepovaným zpřístupnit. Když jsem v pondělí dopoledne zjistila, že je vjezd nepřístupný, začala jsem se shánět po informacích, komu byl klíč předán. Bylo mi sděleno, že školníkovi speciální ZŠ, o jejíž hendikepované žáky tady běží," dodala Bistrá.

"Neměla jsem o tom žádné informace. Pan školník šel náhodou kolem. Takže dostal do ruky klíče a řekli mu, že sloupky budou od pondělí fungovat," popsala Guričová.

"Zřejmě někde nastala chyba v komunikaci a sloupky zůstaly vztyčené. Věřím, že již budou sloupky sklopené v době 7:00–8:30 a 11:20–14:30, kdy rodiče přiváží a odváží hendikepované děti," dodal Kryštof.

[chooze:article;value:474588]

V úterý ráno už byl jeden sloupek spuštěn, aby rodiče mohli projet. "Než jsme však vyložili děti u naší budovy, tak byly tyčky opět nahoře. V poledne při vyzvedávání dětí byla dole opět jedna tyčka, poté milostivě sundali druhou," nastínila v úterý paní Michaela.

Podle maminky však rodiče o časovém intervalu, kdy budou bezpečnostní sloupky spuštěny, nebyli informováni. Obavy navíc budí také úzký prostor při vjezdu ke škole. "Ze sloupkových zátaras jdou spustit pouze dvě tyčky, což je kupříkladu pro záchrannou techniku dost málo. Většina našich postižených dětí trpí i epilepsií, takže je podstatné, aby se záchranka mohla dostat až ke vchodu. O hasičské technice nemluvě," vadí Michaele.

Problém je však i v případě samotné obsluhy bezpečnostních sloupků. "Nejsme schopni zabezpečit ovládání sloupku. Nemáme žádné zaměstnance. Takže je pro nás velmi logisticky náročné, aby to někdo vytahoval a stahoval. Rodiče najíždí ke škole v průběhu celého dne. V podstatě by tam musel stát někdo, kdo by to musel zasunovat," vysvětlila Guričová s tím, že potíže nastávají i v případě zásobování školy.

Rodiče si navíc stěžují na probíhající rekonstrukce v areálu. "Od jara letošního roku se potýkáme v tomto prostoru se stavební technikou, která nám blokuje vjezd i výjezd. Co jsme si vyslechli od otrávených řemeslníků, když měli posunout své vozy, vám ani nebudu psát," uzavřela paní Michaela.

[chooze:gallery;value:29590]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.