Rodiče si za obědy ve školních jídelnách připlatí. Zdražit mohou až o 20 %

Další výdaje navíc, tentokrát kvůli zdražování školních obědů, dělají starosti samoživitelce Haně Ondrušové. Vychovává šestiletou dceru a na měsíc má 4 000 korun. "Určitě to není vůči matkám samoživitelkám fér," myslí si Hana.

Nejvíc za obědy od 1. února zaplatí žáci a studenti starší 15 let. Ze současných 45 korun se cena může vyšplhat na 54 korun. Naopak za děti do šesti let rodiče zaplatí 36 korun.

Ceny obědů:

Například na Základní škole Komenského v Ostravě platí žáci druhého stupně za oběd 35 korun. Po zdražení cena stoupne nanejvýš o pět korun. "V posledním období se zvýšily jednak mzdy uklízeček, kuchařek, zvýšily se také ceny potravin," vysvětlila ředitelka Renáta Fialová.

Nově by rodiče dětí mohli zaplatit až 800 korun měsíčně. Naopak na základní škole v Bašce na Frýdecko-Místecku obědy zdražovat nebudou. "Nezdražujeme hlavně proto, abychom ještě více nezatížili ty rodinné rozpočty," nastínila ředitelka Renáta Válková.

[chooze:article;value:482640]

V mateřských školách mohou zdražit i svačiny. Ministerstvo školství umožňuje cenu svačin zvednout až o 30 procent. Většina jídelen mateřských škol, které TV Nova oslovila, se ale od února zdražovat nechystá. "Hodnota dopolední přesnídávky a odpolední svačinky je u nás 22 korun, jsme schopni vlézt se do finančního limitu, který máme," doplnila Válková.

Rodiče, pro které by finanční zátěž kvůli zdražování školních obědů pro děti byla příliš vysoká, mohou školu požádat o obědy zdarma. Potřebují k tomu potvrzení z úřadu práce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.