Rodiče zklamaných žáků řeší neúspěšné přijímačky. Návod, jak podat odvolání

Několik deváťáků, sedmáků a páťáků netrpělivě čeká na výsledky přijímacích zkoušek na střední školy či víceletá gymnázia. Mezitím, co některým přinesou výsledky radost, jiné nepotěší. Ti méně šťastní, kterým se přijímací zkoušky nepovedly, obdrží rozhodnutí o nepřijetí písemně.

Jejich šance na studium na vysněné škole tím ale nemusí skončit. Žáci mohou v takovém případě podat žádost o odvolání, a to do tří dnů od obdržení rozhodnutí o nepřijetí. Vzor pro odvolání není pevně stanoven, ale podle Cermatu by měl obsahovat několik důležitých informací.

​Některé střední školy, které plně neobsadí ročníky v prvním kole přijímacího řízení, vyhlašují druhé. Na další kolo přijímaček je nutné se znovu přihlásit. Školy o vyhlášení druhého kola obvykle informují na svých stránkách a na webech krajských úřadů.

Pokud se ředitel školy rozhodne druhé kolo přijímacích zkoušek vyhlásit, může v hodnocení zohlednit i výsledky jednotné zkoušky. Pozvánku na druhé kolo přijímaček musí školy poslat nejpozději sedm pracovních dnů před termínem konání.

[chooze:article;value:502605]

​Minimální bodová hranice pro přijetí není obecně stanovena. Střední školy i víceletá gymnázia si ji mohou určit samy. Většinou tak odvozují od výsledků přihlášených uchazečů. Ty pak často seřazují od toho, který získal nejvíce bodů až po toho nejméně úspěšného.

Maximální možný počet, který bylo letos možné v testech z matematiky i českého jazyka získat, je 50 bodů. Podle dat společnosti Cermat, které má redakce TN.cz k dispozici, si studenti lépe vedli v testech z českého jazyka než z matematiky.

Nejvyšší průměrné výsledky mají v obou případech žáci hlásící se na čtyřletá gymnázia. Ti v pokusu, který se jim lépe povedl, průměrně získali 72,2 procenta v českém jazyce a 57,7 procenta z matematiky. Naopak nejhůře na tom byli žáci hlásící se na obory s nástavbou, kteří v přijímacích testech průměrně získali pouhých 35,2 procenta z českého jazyka a 16,4 procenta z matematiky.

Ondra (15) skládal zkoušky na střední školu. Konkurovalo mu 120 uchazečů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.