Rodiče zuří! Bistro v Praze zavedlo přísná pravidla pro děti

O tom, jak by se měly děti v podniku chovat, mají majitelé pražského bistra Marthy's Kitchen poměrně jasnou představu. Vydali proto svůj seznam pravidel.

"Věřte nám, že máme rádi jak děti, tak zvířata. Ale jsou místa, která jsou pro děti uzpůsobená. To my nejsme. Jsou místa, kde se musíte s dětmi uzpůsobit vy. To my jsme," informovalo bistro na instagramu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený BISTRO · CAFÉ (@marthyskitchen)

Podnik se tak netají tím, že je tzv. baby-unfriendly. "Ale k respektujícím rodičům jsme též respektující. Víme, že většina hostů se chce u nás v klidu najíst a zrelaxovat, proto pochopitelně hájíme zájmy většiny," stojí v příspěvku.

Řadu rodičů to však velmi pobouřilo. "Hlavním problémem je styl, jakým je to napsáno. Navíc se v restauracích často neumí chovat ani dospělí. Ale podobné texty se píšou jen o dětech," postěžovala si TN.cz čtenářka.

Téma však ve společnosti poměrně rezonuje. "Některé podniky se nepřímo i přímo snaží naznačit, že děti u nich nejsou vítány nebo jen za takových podmínek, které samozřejmě většina malých dětí není schopna ze své podstaty splnit, pokud zrovna snad nespí. Respektuju to, ale pořád si kladu tu samou otázku. Proč nám děti a jejich projevy tak vadí?" ptá se na sociální síti blogerka Kateřina Saint Germainová, která vydala několik kuchařek My Cooking Diary.

[chooze:poll;value:a0ee26efc740284a7d089722a7af7204da655c57;layout:tn_nova]

"Mně to vadilo, dokud jsem sama neměla děti a nezjistila, proč mi to vadí a něco o dětském vývoji mozku a jejich kapacitě zvládání situací pro daný věk. Děti jsou naše budoucnost, musí se někde tomu, jak funguje společnost, naučit. A pokud rodiče s malými dětmi vyšoupneme na okraj společnosti a řekneme jim, že mají do společnosti chodit, až vyrostou, tak to bude pozdě," myslí si Kateřina.

Mnozí jsou přesvědčení, že problém je často na straně rodičů. "Nevadí mi ani v nejmenším děti, spíš mě vytáčí nesoudní a neohleduplní rodiče. Že dítě pláče, je normální a máma ho kvůli okolí v MHD nepřidusí, ale když mě špinavou botou 20 minut kope, to už mi celkem vadí," postěžovala si Lucie.

[chooze:article;value:492624]

"Já mám někdy naopak pocit, že se tady buduje kult dítěte. Že dítě může všechno a všichni musí být šťastní, když se hlučně projevuje a hází třeba jídlo kolem sebe, a nedej bože, kdyby se někdo ozval směrem k mámě, ať si dítě hlídá. Mám dvě děti a přijde mi naprosto v pořádku je učit, že v restauraci se chováme naprosto jinak než na hřišti," napsala Veronika.

Nejedná se však o první podnik, který se k dané situaci podobně vyslovil. "Rozumím tomu, že maminky s dětmi chtějí někam zajít na kávu. Nemám problém s dětmi, kterým rodiče vysvětlili, že nejsou v hracím koutku, protože my ho nemáme. Znovu, bohužel, musím poprosit všechny, kteří vedou děti výchovou 'dělej si, co chceš', aby si vybrali jiné místo než to naše," stojí v příspěvku říčanské Gabi Café na facebooku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.