Rodina Milana Lasici zveřejnila důležitý vzkaz. K lidem zamíří miliony korun

V listopadu loňského roku vydala herečka Magda Vášáryová varování před údajným podvodem týkajícím se herce a zpěváka Milana Lasici. Šlo o sbírku na platformě Donio, ve které se zakladatelé snažili vybrat peníze na natočení biografického dokumentu. 

Film měl být součástí projektu zvaného Básnenie, který Lasica vytvořil krátce před svou smrtí v roce 2021. Projekt obsahoval 11 skladeb, ve kterých Lasica skrze poezii slovenských básníků reflektuje svůj život. Celé nahrávání bylo přísně utajené. Dokonce i rodina známého humoristy, herce a zpěváka se o písních dozvěděla až po jeho smrti. První z písní se na veřejnost dostala na začátku listopadu a dojala nejen hudební svět.

Zatímco vydání písně rodina podpořila, tak proti sbírce na film se ostře postavila. "Vážené přítelkyně a přátelé, prosím, nekupujte to. Někdo se snaží pod jménem Milana Lasici přijít k penězům, rodina o tom nic neví a není to součástí Básnenie. Děkuji, Magda Vášáryová," napsala herečka v listopadu.

[chooze:article;value:467164]

​Od té doby se vedla jednání mezi rodinou, zejména Lasicovou dcerou Hanou, a autorem projektu Markem Kučerou. Nyní rodina oznámila velký pokrok, uvedl web Topky.sk.

"Po víkendové prohře dnešní vítězství! M. Kučera konečně vrací peníze, které si skrze platformu Donio neoprávněně a bez našeho vědomí vybral na jméno Milana Lasici. Doufáme, že se s M. Kučerou dohodneme na vydání hlasové nahrávky Básnenie. Ale za rozumnou cenu. Ještě jednou, jde o 200 tisíc eur (v přepočtu zhruba pět milionů korun, pozn. red.). Nemalé peníze. Jsem šťastná, že se peníze vrátí jejich původním majitelům a ti si snad brzy budou moci koupit CD Básnenie za rozumnou cenu," uvedla Hana Lasicová.

Autor sbírky podvod odmítá

Vyjádřil se i sám autor projektu Kučera. "Rodina pana Lasici nesouhlasí, aby vydání alba Básnenie bylo financováno z příspěvků od 3 217 podporovatelů, kteří na jeho vydání přispěli prostřednictvím kampaně na platformě Donio a takto si album Básnenie zároveň předobjednali. V překladu to znamená, že finanční prostředky budou v krátké době všem podporovatelům vráceny přímo na účet, ze kterého projekt Básnenie přes Donio podpořili," potvrdil vrácení peněz. 

V projektu chce ale i nadále pokračovat. "S panem Lasicou a dalšími umělci jsme od začátku chtěli vytvořit dílo, které bude lidi spojovat, a ne je rozdělovat. V tomto nastavení, i přes všechny nečekané zádrhely a neshody, které se udály, chceme nadále setrvat a pokračovat v daném odkazu," dodal Kučera. 

Podívejte se, koho všechno rozplakala píseň, která byla vydána dva roky po Lasicově smrti: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.