Rodina si pořídila soláry. ČEZ teď chce 166 tisíc za elektřinu, kterou vyrobily

Snaha ušetřit na účtech za elektřinu vedla rodinu pana Františka k pořízení solárních panelů. Ty si nechali loni v červnu nainstalovat od firmy Tenaur ze skupiny ČEZ. Doufali tak, že využijí možnosti rozdělit si spotřebu elektřiny mezi ČEZ, od kterého by nadále energie odebírali, a mezi solární panely, na kterých si budou vyrábět vlastní elektřinu.

O rok později ale přišlo nepěkné překvapení. Od ČEZu dorazila faktura, podle které měla Františkova rodina za období od 25. června 2022 do 31. května 2023 uhradit částku 166 251 korun. "Je to absurdní. Účtovali nám i energii, kterou jsme sami vyrobili," zlobil se František.

[chooze:article;value:525389]

Elektřina, kterou solární panely vyrobily, odcházela přímo do sítě. "Ale bylo to v podstatě načerno, kvůli tomu, že jsme měli špatný tarif," vysvětloval František. Pokud by elektřinu mohli volně využívat, pokryla by přibližně 10 750 kilowatthodin, tedy zhruba polovinu spotřeby za celé účtované období.

Celá chyba vězela právě ve zmíněném tarifu. Františkova rodina měla od ČEZu pořízený tarif jménem Elektřina bez závazku. Pro možnost odebírat elektřinu ze solárních panelů (a tím pádem ušetřit) ale ČEZ provozuje tarif pojmenovaný Elektřina pro soláry. A právě tuto změnu František neučinil.

Podle jeho slov je to však proto, že o nutnosti změnit si tarif nevěděl. "Tato informace není ani v naší smlouvě, ani snadno dostupná na webových stránkách ČEZu. Několikrát jsme se dotazovali u zúčastněných, zda máme něco vyřídit, ale všichni nás ujišťovali, že nemusíme nic řešit, že vše vyřeší oni," dodal František.

[chooze:article;value:510536]

Tomuto přesvědčení nahrávala i skutečnost, že rodina měla jak fyzickou, tak virtuální baterii, které ČEZu umožňovaly dobře kontrolovat tok energií i produkci elektřiny v domě. "Byli jsme přesvědčeni, že nemusíme nic zařizovat, protože systém je připojen k internetu a ČEZ má přístup k datům," podotkl František.

Vysokou fakturu pan František řeší s ČEZem, obrátil se na ombudsmana společnosti. Z vyjádření ombudsmana, které má TN.cz k dispozici, je zřejmé, že firma pochybení odmítá. Podle ČEZu vše fungovalo tak, jak mělo.

Smlouva, kterou František s firmou uzavřel, totiž byla pouze na instalaci fotovoltaiky a s dodávkami elektřiny nemá nic společného. "Informaci o možnosti sjednání speciálního tarifu, který řeší přebytky vyrobené elektřiny, klient obdržel před podpisem smlouvy na realizaci fotovoltaické elektrárny jako možnost, nikoliv závazek," vysvětlil v prohlášení ombudsman ČEZu Josef Sedlák.

Roste zájem o solární elektrárny. Loni jich přibyly desetitisíce (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.