Rodinám může s výbavou pro školáky pomoci stát. Návod, jak požádat o dávku

Školní pomůcky, kroužky a další výdaje mohou být na začátku školního roku velkým zásahem do rodinných rozpočtů. Kvůli rostoucím cenám však řada rodičů nemá na vybavení žáčka dostatek peněz.

Právě v takových případech může s náklady souvisejícími se vzděláním a zájmovou činností dětí, a to od základní po vysokou školu, pomoci stát. Stačí pouze zažádat o jednorázovou dávku pomoci v hmotné nouzi.

[chooze:article;value:519102]

"Každému se může stát, že se jeho rodina náhle dostane do těžké životní situace. Nikdo v takové chvíli nechce, aby tím trpěly děti. Proto pomůžeme rodinám, které nemají dostatek peněz na úhradu školních pomůcek, nákladů spojených s účastí dítěte na škole v přírodě, sportovní činnosti nebo kroužků," uvedl v tiskové zprávě ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nárok na dávku

Požádat o dávku může kdokoliv, koho postihla nějaká mimořádná a nepříznivá událost. Tu však dotyčný nedokáže zvládnout vlastními silami a je třeba ji řešit ihned.

Pracovní úřady zkoumají odůvodněnost nákladů, jejich ekonomickou náročnost, popřípadě také možnosti jednotlivých školních zařízení a další okolnosti. Bere se mimo jiné zřetel na začlenění dítěte do kolektivu.

S ohledem na příjmy žadatele a společně posuzovaných lidí následně určí výši dávky. "Součet poskytnutých dávek nesmí v rámci kalendářního roku překročit desetinásobek životního minima jednotlivce, tedy maximálně 48 600 korun," sdělila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

[chooze:article;value:520277]

Jak o dávku zažádat?

Způsobů, jak o dávku zažádat, je několik. Lidé mohou žádost podat buď elektronicky prostřednictvím Identity občana (například bankovní identita, Mobilní klíč eGovernmentu), datové schránky nebo zaslat e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem. Žádost lze poslat také poštou nebo osobně odevzdat na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR podle místa trvalého bydliště.

Formuláře jsou k dispozici na všech pracovních úřadech nebo jsou dostupné také na webových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Obědy do škol

Také v letošním školním roce navíc pokračuje projekt Obědy do škol. "Ve 21. století by u nás žádné dítě nemělo mít hlad. Proto pomůžeme těm nejchudším rodinám a zaplatíme jim obědy. Budou tak pro ně zcela zdarma," doplnil Jurečka.

Zatímco dříve měli nárok na bezplatné obědy pouze rodiny s dětmi od tří do 15 let, které pobíraly dávky v hmotné nouzi, od letošního března se cílová skupina rozšířila. Šanci mají nyní i nízkopříjmové rodiny, které se nacházejí těsně nad hranicí hmotné nouze nebo čelí různým nepříznivým situacím.

[chooze:article;value:519750]

"Řízení o poskytnutí finanční podpory mají ve své kompetenci jednotlivé kraje, které mohou využívat znalostí místní sociální situace a cílové skupiny," vysvětlila Beránková. Žádosti o zapojení do projektu pak podávají příslušné školní zařízení.

Školákům od srdce

Také v letošním roce se TV Nova snaží pomoci žáčkům, jejichž rodiče nemají příliš peněz. O víkendu proto proběhne druhý ročník dobročinné sbírky Školákům od srdce ve spolupráci s Diakonií ČCE a obchodním řetězcem Tesco.

Lidé budou moci podpořit děti z rodin ohrožených chudobou nákupem školních pomůcek v 97 prodejnách Tesco. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Školákova taška může vážit i 15 kilo. Je potřeba proto dobře vybírat (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.