Rodinná firma ze Šumperska čelí spršce nadávek. Kvůli premiéru Fialovi

Vláda Petra Fialy (ODS) řídí Českou republiku už téměř rok a půl a během této doby musela řešit řadu problémů. Spousta Čechů ji kvůli tomu kritizuje, a vládní představitelé proto dostávají od lidí naštvané zprávy. V některých případech se ale hněv nespokojených občanů otočí špatným směrem a kritiku za vládní kroky tak schytá i firma, která s vládnou nemá vůbec nic společného.

Nevybíravé zprávy si rodinná firma ze Šumperska musí číst pouze kvůli tomu, že její název lidem připomíná premiéra Petra Fialu. Firma FIALA Komplet přitom s rodinou předsedy vlády nemá nic společného. Majitelé firmy se sice jmenují Fialovi, ale jde jen o shodu jmen. Příjmení Fiala má v České republice přes 9 tisíc lidí. 

"Lidé nás nesmyslně uráží, a kazí tím pověst naší firmy," stěžuje si Pavel Ignácek z vedení firmy. "Obsahem příspěvků jsou různé urážky a přirovnávání ke špatnému vedení pana premiéra Fialy," dodal Ignácek pro TN.cz.

"Jeden Fiala stačí, co všechno doj*bal," napsal například pod video firmy uživatel Anton. "Od Fijaly (sic!) je všechno super, už jen to jméno," zní zase komentář od uživatele Franty. "Snad nejsou do rodiny s fialkou, který dělá jen podvody a lže," napsala Božena. 

Problémy s policií

Spousta uživatelů sociálních sítích si přitom neuvědomuje, že některé komentáře jim můžou způsobit problémy s policií. "Neomezená virtuální svoboda a anonymita má i na sociálních sítích právní rámec a hranice. Listina základních práv a svobod zaručuje svobodu projevu, ne svobodu po projevu! Vše má své meze a plivat lži a pomluvy nemá nic společného se svobodou," varuje Policie ČR. 

[chooze:article;value:458095]

​Podle policie mohou někteří komentující naplnit skutkovou podstatu hned několika paragrafů trestního zákoníku. Jde například o poškození cizích práv, pomluvu, křivé obvinění, hanobení, podněcování k nenávisti, šíření poplašné zprávy nebo podněcování k trestnému činu.

U soudů ale končí jen minimum nebezpečných příspěvků. Loni si například policie přišla pro muže, který napsal komentář k pozvánce na shromáždění k uctění památky obětí střeleckého útoku v Bratislavě. "Aspoň vím, kam mám jít se samopalem. Dík," napsal muž. Hrozí mu až rok vězení, více o případu se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Velkou mediální pozornost si před lety získaly komentáře u fotky prvňáčků z teplické základní školy Plynárenská. Vítězslav Kroupa kvůli jednomu z nich od soudu odešel s podmíněným trestem vězení na 16 měsíců s odkladem na tři roky.

Podle průzkumu se mělo přes 75% handicapovaných setkat s nadávkami či vyhrožováním:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.