Rodinné prokletí. Manžel pilotky zříceného letadla zemřel při letecké nehodě

Anju Khatiwadaová začala létat před 12 lety – čtyři roky poté, co při letecké nehodě letounu Twin Otter Yeti Airlines zahynul její manžel Dipak Pokhrel. V neděli zahynula i ona. Byla totiž kopilotkou stroje ATR72 (u stejného dopravce), který se v neděli zřítil u města Pokhara v Nepálu. Příčiny tragédie jsou zatím předmětem vyšetřování.

"Bylo to cílevědomá žena, která se nebála plnit si své sny a která naplnila sny svého muže," citovala jejího příbuzného britská BBC. Právě smrt manžela se měla stát hnací silou, která ji přiměla stát se pilotkou. I letecký výcvik si mohla dovolit díky vyplacení životní pojistky po svém muži, dodává Guardian. Stala se jednou z pouhých šesti žen, které u Yeti Airlines usedaly do kokpitu.

[chooze:article;value:484572]

Anju se později po smrti manžela znovu vdala a se svým druhým manželem měla druhé dítě. Podle přátel i rodiny svou práci milovala. "Byla kapitánkou, která mohla létat i sama. Byla to odvážná žena," řekl o Khatiwadaové, která ve vzduchu strávila přes 6 400 hodin, mluvčí Yeti Airlines Sudaršan Bartaula.

Horský terén Nepálu a těžko předvídatelné počasí jsou pro leteckou dopravu velmi nebezpečnou kombinací. K tomu je potřeba přičíst také například špatnou údržbu letadel a velmi volně nastavené předpisy. To jsou také důvody, proč mají nepálské aerolinky zakázaný vstup do vzdušného prostoru zemí EU.

[chooze:gallery;value:29977]

Poslední vteřiny před smrtí. Pasažér natočil havárii letadla v Nepálu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.