Rodinný gang si pěstováním marihuany vydělal miliony. Hrozí jim až 12 let vězení

Policie při zásahu zajistila 61 kilogramu sušiny marihuany, tři auta v celkové hodnotě jeden a půl milionu korun, tři a půl milionu korun v hotovosti, přes 17 tisíc euro a dva miliony korun na účtech. Skupina se byznysu s konopím věnovala několik let a vydělala si řádově miliony korun. Produkci, distribuci a vývoz marihuany měly podle kriminalistů zajišťovat tři generace jedné rodiny.

"Případ společného vyšetřovacího týmu Národní protidrogové centrály (NPC) se slovenskou prokuraturou a Národní kriminální agenturou (NAKA) vedl k zadržení a obvinění deseti Čechů a jednoho cizince. Šest lidí skončilo ve vazbě," informovala tisková mluvčí NPC Lucie Šmoldasová.

[chooze:article;value:521322]

Hlavou gangu byl podle policie 47letý muž. Součástí skupiny byli také jeho rodiče a další příbuzní, kteří byli obviněni z pěstování, sušení, finální úpravy a neoprávněného přechovávání rostlin. Jeho bratr je rovněž obviněn z trestné činnosti, uživatelsky marihuanu testoval a fungoval jako prostředník pro další muže, kteří jsou obviněni z prodeje drog.

Export na Slovensko

Syn 47letého muže působil ve skupině jako organizátor, poradce, logistik a zajišťovatel odběratelů. "Využíval elektromobil BMW, pořídil si také byt za pět milionů korun, na bankovních účtech měl vysoké částky," uvedla Šmoldasová.

Národní protidrogová centrála zjistila, že tato skupina vysazovala rostliny konopí po desítkách kusů na vícero místech a stejně postupovala i při skladování sušiny. "Pachatelé tak nejspíš chtěli v případě odhalení předejít trestnímu stíhání za nakládání s velkým množstvím drog. Před prodejem pak marihuanu svezli na jedno místo a po deseti či dvaceti kilogramech drogu prodávali," doplnila mluvčí NPC.

[chooze:article;value:518114]

​Gang konopí pěstoval ve venkovních pěstírnách, na volném prostranství i v indoor pěstírnách, které se nacházely převážně v nemovitostech patřících rodině. Za kilogram sušiny si skupina účtovala okolo šedesáti tisíc korun, při větších odběrech byla částka za kilogram nižší,

Marihuana byla také určena pro export na Slovensko, odtamtud gangu přicházel zisk v eurech. Distribuce probíhala rovněž v restauraci v jedné z vesnic na Hodonínsku.

Kvůli organizované trestné činnosti a velkému rozsahu drog hrozí členům skupiny 8 až 12 let vězení. Cizinec pak může strávit za mřížemi 10 až 15 let.

Německo by mohlo legalizovat marihuanu. Vláda poslala návrh dál:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.