Rodinný známý o neštěstí v Chorvatsku: Hoch přinesl z křoví granát, vybuchl mu v ruce

Reportérům TV Nova se ozvali nezávisle na sobě dva lidé, kteří jsou blízkými známými rodin, jež v Chorvatsku zasáhlo velké neštěstí. Ti popsali, že všechno začalo jako výlet dvou rodin po Balkánu.

"Jeli už domů, jedno auto začalo mít problémy s vodou, přehřívalo se, praskla tam nějaká hadice. Zastavili kvůli opravě na malém parkovišti, kluk odešel do křoví na záchod. Když se vracel, tak v natažené ruce držel granát," popsal zdroj pro TV Nova. Granát pak vybuchl a chlapce na místě zabil. Cesty se zúčastnili celkem čtyři dospělí a tři mladší děti.

[chooze:article;value:561065]

Výpověď otce zraněné ženy

Redakci TN.cz popsal událost i otec jedné z poraněných žen. Dvě rodiny, které vyjely na výlet po Balkáně, se rozhodly, že se ještě před návratem do Česka zastaví někde u moře a vykoupou se. Návrat byl naplánovaný na sobotu.

Plány jim ale zhatila porucha jednoho z aut. "Zastavili, šli se podívat, co je s vodou. Praskla hadice. Chlapec vyskočil z auta na tom odpočívadle, a byl nedaleko, jen pár metrů od auta. Vrátil se s něčím, co při příchodu k autu explodovalo. Zeť si myslel, že bouchlo pérování od auta, prý to mělo podobný akustický projev, ale když viděl, že z mé dcery teče krev, a podívali se za auto, tak to dítě bylo mrtvé."

S dcerou na chvilku telefonoval. "S dcerou jsem mluvil přerušovaně, zněla do toho chorvatština, hučení sanitek a pláč. Dcera mi řekla, že je jakž takž v pořádku. Pravda je ale opakem, má střepiny v žaludku, v játrech a ještě po těle, které jí budou údajně vyndávat až v České republice," dodal.

Štěstím v neštěstí bylo, že má známého v Chorvatsku, který přeživším nabídl ubytování. Jelikož jeho známý bydlí nedaleko místa neštěstí, na místo se ve čtvrtek odpoledne ještě dostal. Popsal, že na jednom z aut jsou patrné zvenku díry jakoby po střepinkách, děravý je i stan na střeše jednoho z aut. Podle popisu jela jedna rodina starším tuaregem, v druhém případě se jednalo o džíp americké výroby.

Otci zraněné ženy nejvíc vadí, jak se celá událost prezentuje. Říká, že se rozhodně nejednalo o výbuch uvnitř auta, ani že by se jednalo o výbuch něčeho, co s sebou rodina přivezla z Česka.

[chooze:article;value:561077]

Původně mělo jít o minu

Původně chorvatská média spekulovala o tom, že výbuch mohl být způsobený minou. Auto totiž zastavilo v otevřeném prostoru, v Chorvatsku se navíc nachází stále nebezpečná místa, kde nadále zůstávají miny a další zapomenutá munice po občanské válce v devadesátých letech. Verzi s minou ale chorvatská policie ve čtvrtek dopoledne odmítla.

Zadarská policie ve čtvrtečním prohlášení uvedla, že k výbuchu "došlo v důsledku aktivace dosud neznámého výbušného přípravku". Výraz "sredstvo", který policie uvedla, se obyčejně používá pro označení například chemických přípravků. Policie také zmínila, že výbuch nastal ve voze a že přípravek si měli Češi přivézt s sebou.

Zadarski novi list uvádí, že podle jeho informací se jednalo o karavan, v němž vybuchl plyn v nádrži. Ten měl zastavit na odpočívadle.

Portál Dněvnik uvedl, že lidé z místa nemají popáleniny, ale poranění od střepin, které odletují po výbuchu granátů či min.

Neštěstí se stalo ve středu kolem 18:00 poblíž Bilišane. Zemřelo asi devítileté dítě a dvě ženy skončily se zraněním v nemocnici. Jsou mimo ohrožení života.

Bilišane je součástí Zadarské župy:

Hlasitá rána a lidi od krve. Svědek popsal výbuch, při kterém zemřelo české dítě (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.