Rodiny rukojmích Hamásu žalují teroristy u mezinárodního tribunálu

Součástí delegace byla přibližně stovka rodinných příslušníků rukojmích a několik desítek právníků, kteří pomáhali vypracovat právní podání k ICC, píše deník Times of Israel. Tribunál je oprávněn stíhat jednotlivce za závažná porušení Ženevských úmluv, jež se rovnají válečným zločinům, pokud jsou občany signatářských států a subjektů, jako je palestinská samospráva.

Mezinárodní trestní tribunál (ICC) je oddělen od Mezinárodního soudního dvora (ICJ), kde byl Izrael obviněn Jihoafrickou republikou ze spáchání genocidy v Gaze. Zatímco Mezinárodní soudní dvůr jedná s národy, Mezinárodní trestní tribunál stíhá jednotlivce.

[chooze:article;value:541592]

Vedoucí právního týmu Fóra rodin rukojmích a pohřešovaných, Dr. Shelly Aviv Yeiniová, uvedla, že podání žaloby k soudu je nejen důležitým krokem pro ty, kteří usilují o spravedlnost pro oběti, ale také zvýší tlak na propuštění rukojmích. "Tyto zločiny, včetně genocidy, braní rukojmí, únosu, mučení a sexuálního násilí, nemohou a neměly by zůstat nepotrestány," řekl Aviv Yeini.

https://twitter.com/TimesofIsrael/status/1757879546219819104

"Zločinci musí nést za svá zvěrstva trestní odpovědnost. Spoléháme na to, že Mezinárodní trestní tribunál dokáže rukojmím a jejich rodinám zjednat spravedlnost," řekla. "Je to součást mechanismu vyvíjení tlaku na propuštění rukojmích a povzbuzení zemí celého světa, aby podnikly právní kroky proti těm, kteří jsou za tyto ohavné činy zodpovědní. Představuje to mezinárodní uznání, že držení rukojmích je vždy nezákonné."

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu Karim Kahn již uvedl, že zahájil vyšetřování údajných válečných zločinů Hamásu, ale rodiny doufají, že podání rodin rukojmích ho ještě více povzbudí k tomu, aby ve vyšetřování pokročil a vydal zatykače na vysoké představitele Hamásu.

Předpokládá se, že v Gaze dál zůstává na 130 rukojmích unesených Hamásem během brutálního útoku ze 7. října. Delegace rodin rukojmích předložila Mezinárodnímu trestnímu tribunálu právní podání, které obsahovalo 1 000 stran výpovědí očitých svědků a důkazů o zločinech spáchaných teroristy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.