Rodiny z Česka pláčou nad zkaženou dovolenou. V Egyptě přišly o tisíce korun

Ve facebookových diskuzích se objevily informace o Češce, která v Egyptě údajně podvedla své krajany. Žena používá přezdívku Kamila L., podle lidí obeznámených s případy ale vystupovala rovněž pod dalšími jmény a její aktivity se nejspíš neomezovaly jen na pobřeží Rudého moře. Vybírat měla peníze na výlety, které se neuskutečnily, a také na nemovitosti.

Přesný počet případů redakce TN.cz nezná. "Vím o jedné poškozené, která zaplatila zálohu na nemovitost v Hurghadě ve výši 700 tisíc korun a nyní nemá ani byt, ani peníze a je v těžké životní situaci," řekla TN.cz žena, která je s děním v české komunitě na pobřeží Rudého moře obeznámena.

[chooze:article;value:531193]

​Další podvedená Petra Hadj Ezzine měla s údajnou Kamilou L. a se svou maminkou absolvovat v lednu 2022 výlet do Luxoru. Ten se však neuskutečnil. "Dohadovaly jsme se s ní, ale bohužel vrátila jen část peněz, zablokovala si nás v telefonu a nekomunikovala," popisuje nepříjemnosti paní Ezzine. 

S maminkou za výlet zaplatily 140 euro, tedy v přepočtu necelých 3,5 tisíce korun. Zpět dostaly jen 800 korun. "Vím ale o rodině, která přišla o 760 euro, tedy přes 18 tisíc korun," dodává Ezzine.

Redakce TN.cz Kamilu L. požádala prostřednictvím jejího facebookového profilu, aby se k popisovaným záležitostem vyjádřila. Ta však odmítla sdělit kontaktní údaje a uvedla, že vyjádření by poskytla pouze osobně za přítomnosti svého právního zástupce. 

Soud v Egyptě

Podle českého ministerstva zahraničí se minimálně jeden z případů dostal dokonce před egyptský soud. "Nemůžu být konkrétní, ale dvě české občanky byly ve středu vyslýchány v Hurghadě u soudu, ale smířily se, takže byly propuštěny," řekl pro TN.cz mluvčí ministerstva Daniel Drake.

[chooze:article;value:528552]

​Vzhledem k tomu, že poškození jsou čeští občané, je pravděpodobné, že se případem bude zabývat i justice v Česku. V internetových diskuzích se objevují informace o trestních oznámeních podaných u Policie ČR.

"Je důležité zdůraznit, že české trestní řízení může začít i v nepřítomnosti obviněných. Policie to nejspíš začne prošetřovat samozřejmě i bez přítomnosti podezřelé," vysvětluje advokátka Dagmar Raupachová.

Podle Hany Trojanové, která žije v Hurghadě od roku 2014 a pomáhá Čechům se zdravotními problémy, egyptská justice s tou českou dobře spolupracuje. "Už jsem zaregistrovala snahy nějakého Egypťana, který se snažil oslovit místní Čechy pomocí internetového překladače a ptal se, jestli nebyli také podvedeni," uvádí pro TN.cz Trojanová.

"Žije tady mnoho lidí, kteří v České republice zpronevěřili nějaké peníze nebo tam mají nějaké dluhy či jiné problémy se zákonem, takže sem spíš utekli. Neříkám, že je to většina, ale vím už o několika takových případech. Někteří už byli vydaní české justici," říká Trojanová žijící v Hurghadě.

Zdravotnické zařízení v Egyptě zasáhla raketa. V oblasti je podle Lipavského 500 Čechů (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.