Roj včel se usadil na předku auta. Zlikvidovat ho museli až hasiči

Řidič jednoho z vozidel musí chvíli vydržet, na přední masce má odhadem deset tisíc černých pasažérů. Další hmyz je ještě na parkovišti a postupně se stahuje za královnou pod kapotu auta. Jde o rozmnožovací pud – část včel s matkou vylétne z úlu a společně hledají místo, kde by se usadili. S sebou vezmou i zásobu medu na několik dní.

"K nahlášeným rojům musíme vyjet, prosíme včelaře, aby byli všímaví a svoje roje si hlídali," upozornila mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková. Finanční ztráta je to především pro včelaře, přijde totiž o polovinu včel, které mohou přinést med. Roj navíc stojí několik tisíc korun. 

[chooze:article;value:550010]

​Pokud roj sedí na veřejném místě, vyjíždějí hasiči a musí včelstvo zlikvidovat, jelikož jeho původ už nelze dohledat. Hrozí totiž, že jsou včely nakažené morem nebo varoázou. Jen v Pardubickém kraji hasiči vyrazili už na deset takových míst. Roje byly v České Třebové, Hrochově Týnci nebo v Litomyšli. 

"Vyletují hlavně kolem poledne, mezi 11. a 13. hodinou," popisuje pardubický včelař Evžen Báchor. A usazují se mnohdy na velmi kuriózních místech. Třeba ve fasádě rodinného domu nebo dokonce pod sedlem bicyklu.

Ačkoli letící roj může nahánět hrůzu, včely jsou v tomhle stavu nejméně nebezpečné. Mají totiž svoje starosti s hledáním nového domova.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.