Rok 2023 bude nejteplejším rokem v historii měření, potvrdili vědci

"Téměř s jistotou můžeme říci, že rok 2023 bude nejteplejším rokem v historii a v současné době je o 1,43 °C vyšší než předindustriální průměr," uvedla zástupkyně ředitele služby Copernicus Climate Change Service Samantha Burgessová a dodala, že pocit naléhavosti ambiciózních opatření v oblasti klimatu, která by měla být přijata v rámci konference Cop28, nebyl nikdy větší.

Vědci z programu Copernicus zjistili, že minulý měsíc byl celosvětově nejteplejším říjnem v historii, přičemž teploty byly o 1,7 °C vyšší, než se předpokládalo během průměrného října na konci 19. století. Spalováním fosilních paliv a ničením přírody se do atmosféry dostaly plyny, které zadržují teplo a které od průmyslové revoluce zvýšily teplotu planety o 1,2C. Vědci zjistili, že globální teplotní anomálie v říjnu 2023 byla druhá nejvyšší napříč všemi měsíci v jejich souboru dat, a to hned za měsícem předchozím, informuje britský The Guardian.

[chooze:article;value:510443]

"Skutečnost, že jsme svědky rekordně horkého roku, znamená rekordní lidské utrpení," řekla Friederike Ottová, klimatoložka z Imperial College London. "V rámci letošního roku způsobily extrémní vlny veder a sucha, které se v důsledku těchto extrémních teplot ještě zhoršily, tisíce úmrtí, lidé přišli o živobytí, byli vysídleni atd. To jsou záznamy, na kterých záleží.

"Proto je Pařížská dohoda smlouvou o lidských právech a nedodržování cílů v ní obsažených je porušováním lidských práv v obrovském měřítku," dodala Ottová. Na summitu v Paříži před osmi lety světoví lídři slíbili, že se pokusí zastavit oteplování planety o 1,5 °C do konce století. Současné politiky však vedou k oteplení o přibližně 2,4 °C.

https://twitter.com/guardian/status/1722099707063722340

Rekordní vedra z minulého měsíce vědce ohromila. Očekávají, že extrémní teploty byly způsobeny silnou kombinací znečištění skleníkovými plyny, návratem přirozeného vývoje počasí El Niño a hrstkou dalších faktorů včetně poklesu znečištění sírou a sopečné erupce na Tongu.

Vědci z programu Copernicus uvedli, že podmínky jevu El Niño se nadále vyvíjely, ale že dosavadní teplotní anomálie byly nižší než ty, kterých bylo dosaženo během předchozích silných událostí v letech 1997 a 2015. "Je děsivé, že globální teplota od června 2023 je mnohem vyšší než v druhé polovině roku 2015, kdy byl El Niño mnohem silnější," řekl Akshay Deoras, vědecký pracovník v oblasti meteorologie na univerzitě v Readingu. "Naše planeta nadále prochází neblahými milníky své meteorologické historie a nebude překvapením, když v následujících měsících uvidíme nové rekordy."

Data z programu Copernicus ukazují, že průměrná globální průměrná teplota v období od ledna do října 2023 byla nejvyšší v historii. O 0,1 °C překonala desetiměsíční průměr roku 2016 - dosavadního držitele rekordu pro nejteplejší rok.

Teplý podzim zmátl přírodu. Zmrzlináři jsou ale spokojení (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.