Rok 2023 v energetice: Snížení spotřeby elektřiny a plynu je nutností, tvrdí expert

Ceny elektřiny a zemního plynu dosáhly v uplynulém roce dříve nepředstavitelných úrovní a rostly tak rychle, že bylo nutné přistoupit k cenové regulaci. Bez ní by spotřebitelé platili v roce 2023 běžně 9 tisíc korun za MWh silové elektřiny bez daně, distribuce a ostatních poplatků. Cenový strop zastavil cenu silové elektřiny na 5 000 korunách.

Situaci ovlivnil a stále ovlivňuje konflikt na Ukrajině. Ještě před jeho vypuknutím měla negativní vliv urychlená dekarbonizace a masivní přechod na obnovitelné zdroje, které byly v poslední době velmi nestabilní a nedodávaly tolik elektrické energie, kolik si evropský trh žádal. Lidé se tedy musí naučit s elektřinou a plynem lépe hospodařit a přijmout nezbytná opatření pro stabilizaci trhu.

[chooze:article;value:480714]

Je takovým opatřením i zastropování cen energií?

Nastavení cenových stropů není ani tak opatřením, ale spíše krokem, který řeší důsledky energetické krize. "Díky cenovým stropům vzrostou ceny elektřiny pro koncové zákazníky mezi lednem 2022 a lednem 2023 "pouze" o 26 procent u domácností, které elektřinou svítí a používají ji pro běžný provoz. O 30 procent to bude u domácností, které elektřinou také ohřívají vodu v bojleru, a zvýšení o 36 procent čeká domácnosti, které elektřinou také vytápí. U plynu je meziroční růst vyšší, v intervalu 55 až 75 procent," řekl člen představenstva společnosti Centropol Jiří Matoušek. Podle jeho slov by bez cenových stropů byl cenový růst pro domácnosti i podniky těžko zvladatelný.

Výhledy pro rok 2023 

Bude to rok ve znamení úspor. "Raději počítejme s tím, že kvůli podinvestované a bohužel příliš ideologicky řízené evropské energetice a probíhajícímu válečnému konfliktu se ceny energií nevrátí na úroveň roku 2020. Úsporné nakládání s energiemi bude nezbytné a mnoho domácností bude muset přistoupit k razantnějším změnám," informoval Matoušek. Podle jeho názoru již nebude stačit jen snížit teplotu vytápění, přemýšlet nad efektivním používáním spotřebičů či vyměnit je za úspornější.

[chooze:article;value:480708]

Jak snížit náklady domácností na energie 

"Zásadnější úspory energií si žádají určitou investici. Pokud někdo vlastní starší rodinný dům, měl by se zamyslet nad jeho zateplením, výměnou oken či úpravou vnitřních dispozic, aby zefektivnil vytápění. Právě úhrada za vytápění totiž zasahuje do rodinného rozpočtu velmi výrazně," upřesnil Matoušek s tím, že proto jsou nyní namístě i úvahy o změně způsobu vytápění.

"Ať už se jedná o instalaci tepelného čerpadla, nebo fotovoltaické elektrárny, což samozřejmě není vhodné a výhodné u všech objektů. Nicméně tam, kde je to účelné řešení, není nač čekat. Stát navíc nabízí několik dotačních programů, které rozhodně doporučuji využít," dodal.

Fotovoltaické elektrárny 

"Stát přijal legislativní změny, které nově podporují takzvanou komunitní energetiku. Usnadní se tak proces instalace solárních elektráren na bytových domech. Nová vyhláška umožní sdílení elektřiny prostřednictvím takzvaného vůdčího odběrného místa. Je dobré vědět, že pro instalaci fotovoltaických elektráren na bytový dům není nutná shoda všech majitelů," řekl Jiří Matoušek. Dodal, že energii ze slunce následně budou využívat jen ty bytové jednotky, které s instalací fotovoltaických panelů souhlasily.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.