Rok a půl starý chlapeček se nakazil meningokokem. V nemocnici zemřel

S nebezpečným invazivním meningokokovým onemocněním skončilo letos v nemocnici šest pacientů a jeden z nich zemřel. Šlo o malé dítě, o jehož život marně bojovali lékaři anesteziologicko-resuscitačního oddělení jedné z pražských nemocnic. Informaci přinesl web iDNES.cz

Dítě nákaze podlehlo na konci března. "Zemřel 19měsíční chlapec, který se nakazil bakterií Neisseria meningitidis skupiny B, proti které je u nás od roku 2014 dostupná vakcína. Očkování je nepovinné, ale nejmenším dětem a také adolescentům plně hradí vakcíny i proti dalším skupinám meningokoka zdravotní pojišťovny. Zmíněné dítě očkované bohužel nebylo," sdělila v úterý vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy SZÚ Zuzana Okonji. Podle dostupných informací byl chlapeček z Kraje Vysočina. 

"K 15. 4. 2024 předběžná data surveillance (dohled, monitorování – pozn.red.) invazivního meningokokového onemocnění eviduje Národní referenční laboratoř pro meningokoková onemocnění 6 případů, všechny jsou způsobeny meningokokem séroskupiny B. Chlapeček, který zemřel, nebyl očkován proti invazivním meningokokovým onemocněním," sdělila TN.cz Zuzana Okonji. 

[chooze:article;value:548919]

Vhodnou prevencí je podle lékařů očkování, především u malých dětí a náctiletých. Zdravotní pojišťovny plně proplácejí očkování, které bylo zahájeno do dovršení 12. měsíce, a rovněž dětem mezi 14. a 16. rokem. Nejohroženějšími věkovými skupinami jsou totiž děti do pěti let a mladí lidé ve věku 15 až 25 let. 

Meningokokové infekce jsou závažná bakteriální onemocnění způsobující zánět mozkových blan nebo celkové horečnaté onemocnění, otravu organismu a smrt. Nemoc má velmi často dramaticky rychlý průběh – v krátké době, během pouhých několika hodin, dojde z plného zdraví k život ohrožujícímu selhání organismu.

Meningokoková infekce začíná náhle vysokou horečkou, silnými bolestmi hlavy a kloubů. Po těchto příznacích může následovat ospalost, zmatenost, ztuhnutí šíje, zastřené vědomí a typické krvácení do kůže, po němž následuje odumírání tkání.

Komplikace meningokokového onemocnění mohou zahrnovat ztrátu sluchu, zraku, epilepsii a trvalé poškození mozku, postižení ledvin s nutností doživotní hemodialýzy, amputace nekrózou zasažených končetin apod. Infekcí může být ovlivněn prakticky kterýkoliv orgán. V nejhorších případech vede toto onemocnění k úmrtí. Interval mezi začátkem onemocnění a úmrtím je u invazivních meningokokových onemocnění velmi krátký, v průměru 24 hodin.

Žena onemocněla meningokokem a pronásledovaly ji zdravotní potíže. Rodina pro ni založila sbírku (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.