Rok do voleb ve Spojených státech. Pod Bidenem se třese prezidentské křeslo

Do dalších prezidentských voleb v USA zbývá pouhý rok. Současný prezident Joe Biden bude mít ale při obhajování svého mandátu těžkou pozici, a to i přesto, že úřadující prezidenti mívají většinou šance na zvolení vyšší. 

Podle průzkumu deníku New York Times totiž Biden za svým vyzyvatelem Donaldem Trumpem znatelně ztrácí v pěti ze šesti států, které hrály v jeho vítězství v roce 2020 zásadní roli. V tom šestém pak vede jen těsně.

[chooze:article;value:526412]

Tím státem je Wisconsin, kde má demokratický kandidát náskok pouhých dvou procentních bodů. Naopak v Nevadě, Georgii, Arizoně, Michiganu a Pensylvánii zatím vede Trump, a to mnohdy s výrazně větším náskokem. Ten se pohybuje od čtyř procentních bodů v Pensylvánii po devět v Nevadě.

Většina dotázaných se přitom ke změně rozhodla na základě negativních zkušeností s Bidenovou politikou, která se měla dotknout jejich peněženek. Peníze jsou (nejen) pro Američany jedním z hlavních témat voleb. Dokonce i mezi černošskými voliči, kteří tradičně volí především demokraty, Bidenova podpora nevídaně klesla. Pro Trumpa chce v těchto šesti státech hlasovat 22 % z nich, což je rekordní počet.

Tato podpora pro Trumpa ale neznamená, že by byl náhle ohromně oblíbený. Oba kandidáti totiž v hodnocení popularity propadli – voliči je hodnotí jako velmi špatné. Vadí jim například jejich vysoký věk. Trump se ale, navzdory vlastním problémům v podobě trestních stíhání, ocitá v pozici menšího zla.

"Mnohem raději bych v Bílém domě viděl někoho, kdo by se pro Spojené státy stal pozitivním vzorem. Trump má ale aspoň všech pět pohromadě," shrnuje pocity amerických voličů například elektrikář z Pensylvánie Spencer Weiss.

[chooze:article;value:525060]

Podle průzkumu CBS 45 % dotázaných věří, že Trumpovo vítězství přinese Američanům do peněženek více peněz. U Bidena tomu věří jen 18 % oslovených. Naopak podle 48 % Američanů si běžní lidé při Bidenově vítězství pohorší. I proto CBS předpokládá spíš Trumpův triumf s 51 % hlasů oproti Bidenovi se 48 procenty.

Neznamená to ale, že je rozhodnuto. Průzkum NYT počítá se statistickou odchylkou kolem 4,5 procentního bodu, CBS pak 3,3. Rozdíly mezi kandidáty tak mohou být ve skutečnosti minimální.

Do voleb navíc zbývá ještě rok, a pokud se americké ekonomice zadaří, může to Bidenovi přinést nové hlasy. Opačný vývoj naopak pomůže Trumpovi. Tomu pak podle veřejnoprávního amerického rozhlasu NPR může uškodit například případné odsouzení. I pečlivě připravené průzkumy se navíc můžou mýlit. To ukázaly třeba volby do Kongresu v roce 2022, kdy Bidenovi demokrati ztratili ve Sněmovně reprezentantů výrazně méně křesel, než se očekávalo.

Americký prezident Joe Biden v říjnu osobně navštívil Izrael, který je ve válce s teroristickým hnutím Hamás:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.