Rok od smrti pěti studentů v Bratislavě. Dědečka za nehodu stále neodsoudili

V pondělí je to přesně rok od tragické nehody v centru Bratislavy, při níž zemřelo pět studentů tamních vysokých škol. Opilý řidič Dušan Dědeček, který do nich na autobusové zastávce narazil, ale stále čeká na definitivní verdikt.

Podle televize Markíza dostal Dědeček u prvoinstančního soudu v červnu 15letý trest. Tento nejnižší možný rozsudek však pobouřil pozůstalé a nelíbil se ani prokurátorovi, který proti němu podal odvolání. Další soud tak řidiče čeká 12. října. Sám Dědeček se k nehodě přiznal a vyjádřil nad ní lítost. Hned po prvním rozsudku se také vzdal práva na odvolání.

[chooze:article;value:524531]

Smutní také spolužáci mrtvých studentů. Tragickou nehodu si chtějí připomenout přímo na místě. "Studenti Univerzity Komenského, Slovenské technické univerzity a Vysoké školy múzických umění přesně rok po nehodě uctí památku nehody pietním koncertem. Ještě před tím se na chvíli symbolicky zastaví život i doprava na Staroměstské ulici pod 'studentskou' zastávkou Zochova. Oběti tragické nehody uctíme minutou ticha a tanečním vystoupením, po kterém bude následovat krátké hudební vystoupeni před budovou VŠMU," píší na facebooku.

Dědeček vjel na zastávku 2. října 2022 krátce po čtvrt na devět večer, když byla plná mladých lidí. Centrem města se řítil rychlostí přes 140 kilometrů za hodinu s 1,69 promile alkoholu v krvi. V autě přitom nejel sám. Spolu s ním cestoval i jeho syn. Když najel na zastávku, stále jel rychleji než 100 kilometrů v hodině. Čtyři lidi zabil na místě, 21letá žena pak podlehla zraněním v nemocnici.

Opilý řidič, který v Bratislavě autem zabil pět studentů, dostal 15letý trest (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.