Rok od úmrtí Alžběty II. Její syn Karel na ni dojatě vzpomínal

[chooze:gallery;value:33164]

​​Je tomu přesně rok, co Velkou Británii i celý svět zasáhla smutná zpráva. Ve večerních hodinách na skotském zámku Balmoral zemřela královna Alžběta II. Britské panovnici bylo 96 let, přičemž na trůnu strávila 70 let.

Královnin zdravotní stav byl špatný už několik dní před jejím úmrtím. Když Alžběta o dva dny dříve přijala na Balmoralu tehdejší premiérku Liz Trussovou, svět obletěly fotografie, na nichž má královna namodralé ruce. Už tehdy panovaly obavy, že konec není daleko.

To se nakonec ve čtvrtek 8. září potvrdilo. Královská rodina se ještě před polednem začala sjíždět na Balmoral ve snaze zastihnout královnu naživu. Mezi prvními byl tehdy ještě korunní princ Charles, který přiletěl vrtulníkem spolu s manželkou Camillou. Jeho sestra princezna Anna už byla na zámku.

[chooze:article;value:471077]

Princ William dorazil okolo páté hodiny odpoledne se svými strýci princi Edwardem a Andrewem. Jeho bratr princ Harry, který byl zrovna v Británii na návštěvě, letěl do Skotska soukromým letadlem. Svou babičku už ale ani jeden z princů živou nezastihl. Zemřela krátce po třetí hodině odpoledne.

Velká Británie se tehdy zahalila do černé. Státní smutek trval deset dní a skončil královniným pohřbem, který se konal 19. září. Rakev s tělem královny byla během státního smutku vystavena v edinburské katedrále sv. Jiljí a poté v londýnské Westminster Hall, kde se s ní mohli lidé rozloučit.

Historik Martin Kovář: Výročí 1. roku od úmrtí královny Alžběty II. bude intimní záležitost:

​Den pohřbu byl vyhlášen svátkem, během kterého byly zavřené úřady, banky i většina obchodů. Samotný pohřební obřad se konal ve Westminsterském opatství, kde mši sloužil arcibiskup z Canterbury.

Místo posledního odpočinku královny se ale nacházelo jinde. Rakev s jejími ostatky nakonec uložili v kapli svatého Jiřího na hradě Windsor, který slouží jako sídlo britských králů. "A s koncem druhé alžbětinské éry vítáme nový věk v zářné historii naší skvělé země přesně tak, jak by si Její Veličenstvo přálo, slovy 'Bůh ochraňuj krále'," pronesla tehdejší britská premiérka Liz Trussová.

[chooze:article;value:478123]

První výročí královniny smrti nebudou provázet žádné velké manévry ani veřejné události. Královská rodina si chce Alžbětu připomenout v klidu. Princ William a vévodkyně Kate budou pokračovat ve svých královských povinnostech a přednesou k Britům proslov k výročí, píše portál Daily Mail.

Král Karel III. pak odcestoval do Skotska na královnin milovaný Balmoral, kde plánuje trávit čas hlavně rozjímáním. "Při příležitosti prvního výročí smrti Jejího Veličenstva a mého nástupu na trůn si s velkou náklonností připomínáme její dlouhý život, oddanou službu a vše, co pro tolik z nás znamenala," zavzpomínal na svou maminku.

"Jsem také hluboce vděčný za lásku a podporu, kterou jsem během tohoto roku projevoval mé ženě a mně. Děláme vše, co je v našich silách, abychom vám všem dobře sloužili," poděloval pak poddaným. Palác také zveřejnil vzpomínkový portrét královny, který Karel osobně vybral. Pořízen byl v roce 1968 a oficiálně nebyl dosud publikován. 

Prvnímu roku bez královny Alžběty II. se věnuje speciál TN Live, který bude pokračovat od 13 hodin na TN Live.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.