Rok od zemětřesení v Turecku a Sýrii. Lidé jsou stále bez střechy nad hlavou

Desetitisíce mrtvých a statisíce lidí bez domova. V úterý je to přesně rok, co tureckou provincii Hatay zasáhlo ničivé zemětřesení o síle 7,8. V rámci prvního výročí tragédie se konají po celém Turecku vzpomínkové akce, kterých se mají účastnit miliony lidí.

Tureckou národní tragédii si v úterý v rámci prvního výročí přírodní katastrofy přišly do ulic Antakyie, hlavního města jihoturecké provincie Hatay, připomenout davy lidí. Památku obětí uctily pochodem beze slov. 

[chooze:article;value:539839]

Pieta začala přesně ve 4:17 hodin ráno. Tedy v momentě, kdy město zasáhly první otřesy. Poté se ale poklidný pochod změnil v demonstraci požadující odstoupení tamních politiků i klíčových vládních představitelů.

"Všichni nás opustili. Stále truchlíme a nemůžeme zapomenout," řekl Mustafa Bahadirli, který zemětřesení přežil. "Uplynul už rok a my jsme stále na ulici. Nemáme nic. Chceme, aby s tím konečně začal někdo něco dělat," dodala Sevla Yavanová.

Turecký prezident Erdogan slíbil, že pro ty, kteří v důsledku tragédie přišli o střechu nad hlavou, do roka postaví okolo 200 000 domů. Stavba nových bytů ale vázne a mnozí, kteří přežili zemětřesení, tak stále žijí ve stanech a dočasných přístřešcích. Do epicentra zemětřesení v úterý Erdogan osobně přijede, aby se podíval, jak obnova v zasažených oblastech pokračuje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.