Rok plný hvězd. Fanoušci se v Česku dočkají světoznámých kapel

Úspěšná koncertní sezona 2022 je za námi a dveře se otevírají té nové. Zvučná jména přinese již únor, kdy do Česka zavítá kapela Bring Me The Horizon (7. 2.) či oceňovaný skotský zpěvák Lewis Capaldi (17. 2.). V tomto období měla koncertovat i kanadská zpěvačka Céline Dion, která ale turné přesunula kvůli boji s vážnou nemocí.

Návrat hlásí i legendární americké uskupení Limp Bizkit, které do Prahy dorazí 3. dubna. Na konci měsíce, konkrétně 26., se pak fanoušci mohou těšit na zpěvačku Avril Lavigne.

V květnu přijede pět zajímavých kapel, které se postupně vystřídají v pražské O2 areně. Vystoupí tam například senzace posledních let – italští Måneskin (14. 5). Následovat bude legendární Ozzy Osbourne, který by měl představit své nové album, a kapela Judas Priest (společně 19. 5.). Představí se i skupina Pentatonix (23. 5.) a dva koncerty chystá bývalý člen kapely Pink Floyd Roger Waters (24. a 25. 5.). Hned dvojici koncertů chystají i metalisti Iron Maiden (30. a 31. 5.). 

[chooze:article;value:477906]

Hlavní město se bude muset připravit na nápor diváků i v červnu. 2. června se koná koncert autora filmových hitů Hanse Zimmera a společný koncert skupin Mötley Crüe a Def Leppard, které doplní české uskupení Kabát. O den později pak předvede své umění houslista André Rieu. Svůj poslední koncert v České republice, tentokrát prý opravdu, uspořádá legendární kapela Kiss 10. června. Na první turné po 22 letech se vydává i skupina Pantera (12. 6.). V Česku byla kapela naposledy v roce 1998.

Dalšími velkými jmény, která se v příštím roce představí na našem území, jsou Maroon 5 (21. 6.), Sting (19. 7.) nebo The Weeknd (6. 8.). Ve Slavkově u Brna pak své umění předvede herec Johnny Depp s kapelou Hollywood Vampires (16. 7.). Za zmínku rozhodně stojí i legendární Depeche Mode (30. 7.). Ti se v Praze představí již bez jednoho ze svých zakládajících členů, Andrew Fletcher totiž loni v 60 letech zemřel.

Velký návrat hlásí americká punkrocková kapela Blink-182 (19. 9.). Na turné se vydává v původní sestavě, jelikož se po sedmi letech vrátil zakládající člen Tom DeLonge. Brzký návrat do Prahy hlásí bývalý člen chlapecké skupiny One Direction Louis Tomlinson (19. 10.).

[chooze:article;value:477535]

Pozadu nezůstaly ani festivaly

Pořadatelé největších českých festivalů se také činili. Na Rock for People, který se bude konat v Hradci Králové od 8. do 11. června, se představí oblíbená kapela Slipknot či Muse. Do Ostravy, kde organizátoři od 19. do 22. července pořádají festival Colours of Ostrava, přijede raper Macklemore nebo skupina OneRepublic.

Dostat tato světová jména do České republiky nebylo přitom vůbec jednoduché. "Obě kapely jsou 'světová extraliga' a pečlivě si vybírají, kde vystoupí. Nám velmi pomohl letošní ročník, který ukázal, že jsme schopni produkčně zvládnout i takovou kapelu, jako je Green Day. I tak nás tým Muse několik týdnů prověřoval, zda jsme schopni odbavit jejich technicky velmi náročnou show," prozradil ředitel festivalu Rock for People Michal Thomes. 

To stejné platí i pro pořadatele festivalu Colours of Ostrava. "Koncert na Colours of Ostrava je vždy výsledkem mnoha faktorů — naší představy o dramaturgii, koho chceme našim fanouškům přivést, zda byl koncert skvělý, kdo nás naživo strhnul. Velkou roli hraje také pověst festivalu a skvělé reference od agentů kapel z minula na to, jak jsme se o jejich kapely postarali," přidal tiskový mluvčí festivalu Jiří Sedlák. 

[chooze:article;value:477016]

Vyjednávání s hlavními hvězdami festivalu podle Thomese probíhalo přibližně rok a půl před konáním akce. Navíc jde o velmi nákladnou záležitost. "Smlouvy nám nedovolují sdělovat výše honorářů, ale jedná se o osmimístné cifry v korunách," dodal. S podobnou sumou přišel i Sedlák, podle kterého se honoráře kapel pohybují ve statisících eur. 

"Honoráře všech kapel a hudebníků za poslední roky velmi vzrostly, nárůst se projevuje především u největších a nejžádanějších headlinerů. Do cen kapel se také významně promítá nárůst nákladů, které s sebou turné obnáší — technika, doprava, personál, ubytování a podobně," doplnil Sedlák. 

​I tak se organizátorům Rock for People nepodařilo přivést všechna zvučná jména, která měli v plánu. "Vždy jde o souhru několika okolností — kapele musí především vyhovovat termín a geografická dostupnost. Ta 'soutěž' o danou kapelu většinou neprobíhá v rámci ČR, ale vždy soupeříme s jinými velkými festivaly napříč Evropou. A v neposlední řadě jde i o finanční nabídku, která musí být pro kapelu relevantní," uzavřel Thomes. 

Štěstí ale měli v Ostravě. "Další headlinery ještě oznámíme, takže OneRepublic a Macklemore nebudou jediní. Na rok 2023 zatím vše klaplo, tak si držíme palce," uvedl Sedlák. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.