Roky obdělávali pole. Netušili, že tam mají poklad

Betonová kulometná hnízda, tedy takzvané kugelstandy, z druhé světové války našli lidé na Slovensku i na Moravě lidé už dřív. Traktoristé teď jedno objevili na poli v Kostolné na Trenčínsku. Jelikož ho vykopali, jde o archeologický nález, informoval web tvnoviny.sk.

Traktoristé okolo něj přitom pracovali několik let. Mysleli si, že je to jen skála. Překvapení je čekalo, když ji chtěli vykopat. "O tom, že tam ta věc je, se vědělo, ale to, že má charakter nějaké památky z druhé světové války, byla zjevně pro všechny novinka," prohlásil archeolog Tomáš Michalík.

Jde tak o jeden z nejmladších archeologických nálezů. "To je možná takový paradox, že muzea se obvykle chlubí tím, jaké mají nejstarší věci, nejstarší meč, nejstarší osídlení a tak dále. A tady se vlastně bavíme o nejmladším archeologickém nálezu, který je zcela na horní hranici časového rozmezí," poznamenal Michalík.

[chooze:article;value:529054]

Na výrobu jednoho hnízda byl potřeba asi kubík betonu a sto kilo železa. "Začalo se to dělat asi v roce 1944. Navrhl to německý inženýr a architekt Leible," popsal historický geograf Peter Chrastina. "Vyrábělo to zhruba 20 německých betonárek. Velmi kvalitní betonářská práce," dodal.

Na konci druhé světové války se v Kostolné na asi měsíc zastavila fronta. "Právě v dubnu roku 1945 se tam odehrávaly mimořádně intenzivní boje," upozornil Michalík.

V okolí by kugelstandů mělo být více. Pravděpodobně jsou také zasypané. "Pro někoho je to kus betonu, pro mě kus historie," poznamenal Chrastina.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.