Role prince Williama se změnila. Na královskou rodinu to má významný vliv

[chooze:gallery;value:35590]

​Role prince Wiliama v královské rodině se mění. Podle odborníků oslovených britskou BBC v tom důležitou roli sehrává nemoc jeho blízkých. Kvůli péči o nemocnou manželku princeznu Kate totiž musel odložit část svých povinností. Řada nových mu ale naopak přibyla, a to kvůli nemoci jeho otce Karla III.

Ten se sice na konci dubna částečně ke královským povinnostem vrátil, léčba rakoviny ale jeho program stále ovlivňuje. S rostoucím věkem panovníka lze pak očekávat, že víc a víc práce bude na bedrech korunního prince Wiliama.

Už 6. června William zastoupí svého otce na slavnosti ve Francii, která připomene 80. výročí vylodění v Normandii během druhé světové války. Podobně Karla zastoupí také na blížící se tradiční vojenské přehlídce 15. června.

[chooze:article;value:558090]

Tyto nové povinnosti na něj podle expertů pravděpodobně vytváří silný tlak. "Musí mít pocit, že na něm leží tíha světa. Na jeho bedrech spočívá budoucnost monarchie," myslí si odbornice na královskou rodinu Pauline Maclaranová. "Musí mít občas pocit silné osamělosti," shoduje se s ní komentátor dění v královské rodině Richard Palmer.

Spolu s rostoucí rolí prince z Walesu se ale zároveň proměňuje také tvář samotné královské rodiny. William má totiž vlastní představu o tom, jakou roli by měli monarcha a jeho rodina v moderní společnosti hrát. Podle zdrojů blízkých princi mu jde hlavně o konkrétní výsledky.

Spíše než slavnostní přestřihávání pásek ho zajímá účast na projektech, které společnosti přinášejí hmatatelnou a měřitelnou pozitivní změnu. Konkrétně jde například o snahy o snížení bezdomovectví nebo podporu duševního zdraví. Nebojí se přitom vyhrnout si rukávy a sundat kravatu.

[chooze:article;value:558000]

Od těchto praktických povinností si ale William v následujících týdnech odpočine. V době do parlamentních voleb, které premiér Rishi Sunak vyhlásil na 4. července, se totiž nesmí účastnit aktivit, které by mohly být vykládány jako zasahování do kampaně.

"Královská rodina, v souladu s běžný postupem, odloží závazky, které by mohly odvádět pozornost od volební kampaně," uvedl podle deníku Express k této věci ve druhé půlce května královský mluvčí. "Jejich Veličenstva zasílají upřímnou omluvu všem těm, kterých se toto rozhodnutí může dotknout," dodal.

Harry svými slovy ranil nemocného krále. Vše mělo být jinak, než tvrdí princ (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.