Romové a Ukrajinci se sešli s policií kvůli smrti mladíka. Vše prý zhoršily dezinformace

[chooze:gallery;value:32105]

Ve čtvrtek se na krajském ředitelství v Brně sešli zástupci neziskových organizací, romské komunity, ukrajinské iniciativy pro jižní Moravu, zástupci města a kraje a vládní zmocněnkyně pro lidská práva i pro záležitosti romské komunity.

"Ve velmi konstruktivní atmosféře se všichni shodli na stejném vnímání situace ve smyslu ojedinělého incidentu s tragickými následky," uvedl na webu policejní mluvčí Pavel Šváb.

[chooze:article;value:509163]

Podle policistů napětí mezi lidmi živí především dezinformace. "Zástupci policie opakovaně ujistili všechny zúčastněné o standardním vyšetřování a účastníci setkáním jim naopak vyslovili v tomto směru plnou důvěru," doplnil Šváb.

"Obě vládní zmocněnkyně mimo jiné odsoudily princip kolektivní viny a zneužívání tragédie dílčími zájmovými skupinami, jejichž snahou je šíření nenávisti a rozdělení společnosti," poznamenal Šváb.

V sobotu pak namísto demonstrace reagující na smrt romského mladíka proběhne v Brně neformální pietní akt. Sama pořadatelka akce Žanny Plachetková totiž nakonec protest zrušila. "Od začátku jsem měla cíl, že bych chtěla tu demonstraci šířit v poklidu. Chtěla jsem šířit, že to nebyla kolektivní vina. A aby byl případ spravedlivě vyšetřen," uvedla na facebooku.

Podle Plachetkové se však demonstrace chytili nesprávní lidé. "Bojím se toho, že kdyby se ta demonstrace uskutečnila, tak by pak vznikly fatální následky. Přišli by tam takoví lidé, že bychom to nebyli schopni uhlídat, a já se přece nemůžu a ani nechci ztotožňovat s šířením nenávisti," vysvětlila.

[chooze:article;value:508659]

Ředitel Brno Teamu následně zdůraznil, že v sobotu půjde o pietu. Ta by se měla konat ve stejný čas a na stejném místě jako původní demonstrace. Dopředu ale vyzval všechny, kteří by chtěli na místo dorazit s jiným úmyslem, aby vůbec nechodili. "Společným cílem všech je stabilizace a posílení vzájemných vztahů," uzavřel Šváb.

V Brně se zhoršily vztahy mezi tamními Romy a Ukrajinci. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.