Rostou! Lidé už nosí z lesa první hřiby. Stačí vědět, kde hledat, radí mykolog

[chooze:gallery;value:31780]

Dobré zprávy mají pro milovníky houbaření mykologové. Houby totiž rostou a natrefit už můžeme i na první hřiby. "Ve druhé polovině května začínají," informoval mykolog Libor Tmej.

"Pomalu se objevuje hřib kovář. To je první hřibovitá houba, která letos roste, a to jak v jehličnatých, tak i listnatých lesích. Tedy spíše na jejich okrajích. Je to jeden z modrajících hřibů, který potřebuje důkladnou tepelnou úpravu," nastínil mykolog Libor Hejl.

[chooze:article;value:497293]

Rostou však už i další druhy. "Třeba hřib dubový. Místy se dá najít klouzek obecný a kozák březový," doplnil Tmej.

Podle odborníků je ale důležité vědět, kde hledat. "Vyskytují se často na specifických místech. Jako jsou třeba hráze rybníků nebo vyhřáté jižní stráně s dubovými a bukovými lesy. Nerostou masově. Je to spíše o tom, že ten houbař musí vědět, kde roste ten jeho raný hříbek, a tam to jít zkontrolovat. Není to tak, že vezmete košík, půjdete do jakéhokoliv lesa a najdete. Je to o štěstí a připravenosti," vysvětlil Tmej.

Letošní sezona by ale houbařům mohla přát. "Doteď byla sezona, řekl bych, nadprůměrná. Tak doufám, že když vydrží výhledově počasí, tak že první hřibovité houby, třeba hřiby dubové, které rostou v dubinách, by se mohly za nějaké dva až tři týdny plně objevit," uzavřel Hejl.

Odborník poradil, jak se hledají vzácné houby pro ty nejlepší restaurace. Podívejte se:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.