Rostou u vás na zahradě smrži? Houbám se daří a můžete na nich dost vydělat

[chooze:gallery;value:31364]

Houbařská sezona se už pomalu rozjíždí a lidé si domů nosí první nadílku. "Smrži už rostou asi 14 dnů. A třeba kačenka česká roste už měsíc," řekl TN.cz mykolog Libor Tmej.

To, že rostou, hlásí i Češi. Na portálu Nahouby.cz se svým nálezem pochlubil nejeden houbař. A pozitivně zatím hodnotí sezonu i mykologové. "Je nadprůměrná. Byly vhodné podmínky, dostatek vláhy a mírná zima," popsal mykolog Libor Hejl.

[chooze:article;value:497293]

Podle odborníků však houby zatím nerostou všude. "Jsou to takové jarní houby, na které se nedá jít s košíkem. Je to víceméně náhoda. I když jsou oblasti, například v Českém středohoří v Českém krasu nebo Moravském krasu, kde se něco dá najít," vysvětlil Tmej.

Na takové smrže přitom člověk nemusí vyrážet nikam daleko. "Dneska se nejvíce nachází na mulčovací kůře. Takže je najdeme v zahrádkách, sadech, parcích, na okrajích lesů i hájů. Rozhodně je nenajdeme ve vzrostlém lese," poradil Tmej.

Jedná se navíc o výbornou houbu, na které se dá dokonce i pořádně vydělat. "Takové lepší hotely a restaurace je vykupují. Je to houba, na kterou narazíte sporadicky, víceméně náhodou. Navíce je poměrně lehká, protože je dutá. Takže ty výkupní ceny jsou v řádech mnohaset korun. Jsou navíc výborné," přiblížil Tmej. "Je to stále jedna z nejdražších českých hub," přidal se Hejl.

Už brzy navíc začnou růst také další druhy. "Třeba v Plzni začínají čirůvky májovky a brzy taky budou závojenky podtrnky," uzavřel Hejl.

Loni na podzim našli houbaři v příkopu zraněného vlka. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.