Roušky, očkování, mutace. Prymula má scénář, jak to bude s covidem o Vánocích

Za pondělí a úterý odhalily laboratoře v Česku už 1 648 nových případů covidu. Jen v pondělí přibylo 968 nemocných. Vyšší čísla naměřily naposledy 27. března. Podzimní návrat nemoci se ale podle epidemiologa Romana Prymuly dal očekávat.

Navzdory nárůstu v poslední době nás ale podle Prymuly podobný scénář jako na Vánoce v roce 2020 nečeká. Tehdy Češi slavili svátky klidu a míru v nouzovém stavu a za přísných protiepidemických opatření. K tomu prý ale už nedojde.

"Nepředpokládám, že by tady mohl být zásadní problém," zhodnotil Prymula. "Pravdou je, že cirkulující varianty omikronu, které tady jsou a nepochybně budou, mají výrazně mírnější klinický průběh, než tomu bylo třeba u delty," dodal s tím, že nečeká, že by zátěž nemocnic byla nějak dramatická. Lidé by se ale měli chovat zodpovědně.

[chooze:article;value:526086]

"Myslím, že bychom se měli chovat velmi zodpovědně v tom, že když máme nějakou respiraci, měli bychom zůstat doma," nabádá Prymula. "Když už někam musíme jít, tak je na místě si roušku nasadit," dodal a doporučil i vyhýbání se prostorům se spoustou lidí, kde je riziko nákazy větší.

Navzdory růstu a vývoji v posledních týdnech ale podle Prymuly nehrozí znovuzavedení povinného nošení ochrany dýchacích cest. "Roušky se plošně určitě zavádět nebudou. Ale tam, kde je lokálně horší situace, se o nich dá uvažovat. Například v nemocnicích nebo zařízeních sociální péče," řekl. Jediné, co doporučuje, je "z těch plošných opatření jedině očkování".

[chooze:article;value:524805]

Podzimní nárůst je totiž podle Prymuly zapříčiněn klasickou sezónností. "To znamená, že tu máme podzimní respirace a covid jde ruku v ruce s nimi," vysvětlil. Covid se tak v Česku přidal k nejčastějším podzimním nemocem, kam patří společně s chřipkovými viry i RS viry.

A ačkoliv pandemii koronaviru Česko překonalo, onemocnění stejně jako chřipka jen tak nezmizí. "To objektivně nelze," soudí Prymula. "Covid se stal klasickou respirací a zabránění jeho cirkulaci by znamenalo obrovsky nákladná opatření, která by ve finále prospěšná nebyla," dodal. 

"Ale ti, co jsou v riziku, to znamená zejména osoby nad 60 let věku a osoby, které mají nějaká chronická onemocnění, tak ti by se měli přeočkovat," dodal. "Tak, jako nezastavíme respirační nákazy, nezastavíme ani covid," uzavřel.

Na kombinovanou vakcínu proti covidu a chřipce si počkáme. Odhad jsou dva roky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.