Roušky, vakcíny, testy. Odpovědi na nejdůležitější otázky o covidu

Podle dat ministerstva zdravotnictví čtyři pětiny nakažených podstoupily očkování na starší varianty viru. Podle odborníků by se tak lidé měli jít přeočkovat. Uvedli to v tiskové zprávě, ve které zároveň odpovídají na nejčastější otázky ohledně současné vlny epidemie.

Jak snížit pravděpodobnost nákazy?

"V posledních měsících se u více než 50 procent nových případů covidu-19 jedná o opakované infekce. Více než polovina pacientů tak v minulosti už covid-19 prodělala. I to je jeden z důvodů, proč se nechat očkovat," sdělil epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Podle expertů je vhodné mýt si řádně ruce pokaždé, když přijdete z venku. Pokud se necítíte dobře, měli byste se vyhýbat hromadným akcím. Je zároveň dobré občas používat roušky a respirátory, radí odborníci.

[chooze:article;value:533217]

Očkovat se můžete u praktických lékařů i v očkovacím centru. Vakcinace proti covidu je zdarma pro všechny, proti chřipce jen pro lidi nad 65 let a rizikové pacienty. Můžete ale využít příspěvek od pojišťovny. Obě očkování můžete absolvovat v jeden den.

Zabrání očkování nákaze?

Očkování nezabrání tomu, že se nakazíte. Pouze podle expertů sníží pravděpodobnost. Starší vakcíny navíc nemusí vyloučit ani horší průběh. Doporučují tedy zajít pro další dávku. 

"Očkování snižuje riziko nemoci covid-19, především ale jejího těžkého průběhu, komplikací a úmrtí. Zejména lidé patřící do rizikových skupin by s očkováním neměli váhat," vyzývá pediatr a člen výboru České vakcinologické společnosti Daniel Dražan.

Mám nosit respirátor?

V Česku v současné době nejsou roušky povinné. Odborníci ale doporučují respirátory nosit například v nemocnicích, lékárnách či čekárnách u lékaře, případně i v hromadné dopravě.

Jak rozeznat chřipku od covidu?

Příznaky chřipky, covidu i nachlazení mohou mít podobné symptomy. Objevují se kašel, pálení na hrudi, dušnost, rýma nebo únava. "Pacientům s podezřením na covid-19 se často zpravidla také hůře dýchá, trpí celkovou slabostí. U chřipky je nejvýraznější náhlá horečka až zimnice, nechutenství a celková schvácenost," vysvětlila Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních nemocí Druhé lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Bulovka.

[chooze:article;value:533130]

Kde se mám otestovat?

V Česku je momentálně 151 míst, kde vám udělají antigenní test. Musíte se ale předem objednat. Pokud máte žádanku od lékaře, nic neplatíte, jinak jsou testy zpoplatněné. Za několik desítek korun můžete například v lékárně koupit domácí antigenní test.

Co dělat, když mám covid nebo chřipku?

Karanténa momentálně není povinná. Odborníci ale doporučují už při podezření na onemocnění zůstat doma. Pokud už musíte ven, neměli byste zapomenout na respirátor. S lehkým a středním průběhem poté můžete zůstat doma, se závažným průběhem je potřebná hospitalizace.

Jaké jsou léky na covid a chřipku?

Nemocným se zvýšeným rizikem závažného průběhu mohou lékaři předepsat antivirovou léčbu, která je pro covid schválená. "Při potvrzení chřipky jsou podávána antivirotika, tedy léky, které pomáhají oslabit virus. V obou případech je nutné zahájit léčbu včas," upozornila Roháčová.

[chooze:article;value:533016]

Hrozí mi potíže i po covidu?

Komplikace mohou přijít i poté, co covidem projdete. Podle odhadů se to týká desetiny až pětiny nakažených. Těm hrozí úzkosti, deprese nebo nespavost, také bolesti hlavy nebo potíže se soustředěním a pamětí. Časté bývají také dušnost, bolesti na hrudi nebo nevolnost, průjem a zvracení. Některým lidem začnou vypadávat vlasy, vznikne jim kožní vyrážka, a dokonce může vzniknout cukrovka. Někteří lidé s postcovidovým syndromem mají poškozené ledviny a zhoršilo se jim astma.

Dlouhodobé následky má ale i chřipka. U té hrozí zápal plic, zánět srdečního svalu nebo zánět středního ucha.

Nemocnice zakazují návštěvy pacientů. Přibývá nakažených covidem (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.