Rozdíl v cenách mezi obchody překvapil i poslance. Zboží stojí až několikanásobek

První zastávkou štábu TV Nova je Albert. Reportérku Kláru Pospíšilovou zajímá zmrzlina značky Grom a hned na úvod byla mile překvapená. Běžně dražší zmrzlina je dokonce ve slevě. V akci mají všechny příchutě, tedy jahodu, mango, citron, pistácie či karamel.

Se skrytou kamerou vyrazil štáb i do dalšího obchodu ve stejné ulici a nestačí se divit. Stejnou zmrzlinu tam mají jednou tak dražší. Dvě totožné zmrzliny, jedna z nich ve větším obchodě v akci za 199 korun, běžně ji mají za 259 korun. O další kus dál pak reportérka koupila tu stejnou zmrzlinu koupila za 420 korun.

Vzdálenost prodejen je 289 metrů a rozdíl v ceně 161 korun. Co metr, to zákazníkovi od prvního obchodu k druhému naroste cena o víc jak padesát haléřů.

[chooze:article;value:495742]

Předražená čokoláda

Ve stejné Žabce, kde reportérka koupila předraženou zmrzlinu, neváhali prodávat i předraženou 170gramovou Studentskou pečeť, stála 119 korun, překvapivě byla ale vyprodaná.

Reportérka pak zamířila na druhý konec Prahy do další prodejny Žabky. Tam mají Studentskou pečeť s překvapivě úplně jinou cenovkou. Stála necelých 63 korun. Rozdíl v ceně u totožné čokolády, která se prodává ve dvou různých Žabkách, je 57 korun.

Žabku na Praze 5 za cenu čokolády reportérka pochválila – běžná cena bez slevy je u nich totiž nejnižší, jakou štáb v posledních dnech natočil. Během nákupů ji sice měli v akci třeba v Albertu, běžně tam ale stojí téměř 95 korun. Za stejnou cenu ji před několika dny pořídil i další štáb TV Nova, v Bille ve Velké Dobré stála 94,9 korun.

"Běžná maloobchodní cena Studentské pečetě se nyní pohybuje kolem stokoruny. V současné době, kdy je zákazník velmi citlivý na cenu, zkoušíme pilotně na některých našich prodejnách nastavit nižší ceny, abychom oslovili nové zákazníky a upevnili loajalitu těch stávajících. Po vyhodnocení pilotního projektu se následně rozhodneme, zda jej budeme aplikovat i na zbytek sítě našich prodejen," uvedl generální manažer sítě obchodů Žabka Radim Lunda.

[chooze:article;value:495181]

Srovnání cen zeleniny

Pospíšilová se na ceny vyjela podívat i kousek za Prahu a to do jednoho malého obchodu s ovocem a zeleninou. Ještě než vůbec vkročila do obchodu, byla v šoku – ceny ovoce a zeleniny tam byly extrémně nízké. Avokádo stálo deset korun, mango bylo za dvacku.

Pro ty stejné věci, co Pospíšilová nakoupila v malém obchodě, pak zamířila do Kauflandu. A i když se jí vizuálně třeba jejich jahody líbí o něco víc, cena byla ale neuvěřitelná. Kilo jahod vyšlo na 189,9 korun, avokádo stálo 44,9 korun.

Avokádo tedy prodávají v Kauflandu více jak za čtyřnásobek. Podobné to je také u kila jahod. Téměř pětinásobně dražší tam mají granátové jablko. A rozdíl je i v ceně kila rajčat. Sečteno podtrženo, nákup v Kauflandu vyšel na necelých 350 korun, ty totožné věci v malé zelenině 113 korun.

[chooze:article;value:495175]

Nic nezákonného

Štáb tyto příklady rozdílů v cenách předložil poslancům, ti byli šokovaní. "Musíte pak říct, která zmrzlina stojí přes čtyři stovky, do toho bych asi nešel," zhodnotil poslanec Radek Vondráček (ANO).

"Už více než rok ve Sněmovně vládě říkám, že má některé ceny základních potravin zastropovat, a zároveň si dohlédnout na přemrštěné marže nadnárodních řetězců. Fialova vláda ale vůbec nic neudělala," reagoval předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

"To zvýšení cen potravin je potřeba řešit, protože je obrovské. Nechci namítat, že v tomto směru by někteří, možná ministr zemědělství, mohli dělat víc," řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Jak to tak vypadá, některým členům vládních stran nestačí ani skupina, která se má zaměřovat nejen na cenu, ale třeba i kvalitu potravin. "U cukru jsme také viděli, že zatímco cukrovary zvýšili svou cenu o nějakých šest korun, tak ve stejný okamžik obchodníci zvedli své ceny o 14 korun, a toto je nepřijatelné, aby někdo zneužíval stávající situaci a zkoušel, co zákazníci vydrží," pronesl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:495879]

Jenže přesně to nás podle opozice čeká. Vláda si sice může posvítit na vysoké marže, jenže když nepřijde na kartelové dohody mezi řetězci, potrestat je za nepřiměřené ceny nemůže. "V okamžiku, kdy je tady volná tvorba cen, což jsme toho svědky po roce 1989, kromě třeba cen cigaret a tabáku, tak tam, kde si obchodník může marži stanovit, tak tam nemůže přijít úřad a dát pokutu za něco, co není zakázáno. Tady by muselo dojít k něčemu, jako je stanovení maximální výše marže," vysvětlil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

V případě štábem TV Nova kontrolovaných cen čokolády, zmrzliny anebo ovoce se prodejci sice i podle poslanců chovají nemorálně, nic nezákonného ale nedělají.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.