Rozemletý hmyz v uzeninách. Podle vědců zlepšuje výživové hodnoty masa

Na využití hmyzího prášku v masných výrobcích se zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. První výsledky podle nich ukazují, že přídavek hmyzí suroviny by mohl vylepšit jejich výživovou hodnotu.

Přidávat se ho rozhodli do měkkých salámů a klobás. "Někdo by mohl namítnout, že je kontraproduktivní nahrazovat bílkoviny masa bílkovinami hmyzu. Například cvrččí prášek ale obsahuje 60 procent bílkovin v sušině, zatímco čerstvé maso, které obsahuje přirozeně i vodu, má obsah bílkovin kolem 20 procent,“ řekl autor projektu Adam Kovál z Ústavu technologie potravin.

[chooze:article;value:509640]

Kromě vysokého obsahu plnohodnotných proteinů je výhodou hmyzích přídavků také to, že jejich bílkoviny jsou pro člověka dobře stravitelné. Chov hmyzu je navíc považován za velmi ekologický. "Poslední data ukazují, že hmyz potřebuje málo krmiva i vody, a oproti běžným hospodářským zvířatům vytváří také méně oxidu uhličitého,“ upozornil vědec.

„Zjistili jsme, že je vhodnější doplnit o hmyzí složku měkké salámy, kde se prášek lépe rozptýlí a vytvoří homogenní strukturu. Aby byl produkt senzoricky přijatelný, přídavek by dle našich výsledků neměl přesáhnout 10 procent,“ přiblížil Kovál. Cvrččí prášek je poměrně aromatický, má neobvyklou chuť i vůni. Je ale podle něj jen otázkou času, kdy si konzumenti na specifika hmyzích přídavků zvyknou.

[chooze:article;value:497821]

V současné době platí, že některé druhy hmyzu jsou na trhu ke konzumaci prodávány legálně. Týká se to cvrčka domácího, saranče stěhovavé nebo potemníka moučného. "O přítomnosti hmyzu v potravině musí být spotřebitel vždy informován prostřednictvím značení na obale potraviny," uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

"Přidání hmyzu do potravin je v současné době spíše marketingovým lákadlem. Ceny takových potravin jsou obvykle vyšší a výrobci obsah hmyzu naopak zdůrazňují," dodala k tomu, jestli je potřeba se obávat skrytého hmyzu v jídle.

Hmyzí hody v pražské zoo. Návštěvníci mohli vloni ochutnat cvrčky, červy či sarančata (07/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.