Moderní bydlení

ROZHOVOR: V ČR rozestavíme dálnice za miliardy. Úspory to neohrozí, říká šéf ŘSD

[chooze:gallery;value:31103]

​V roce 2030 by se mohla otevřít severní část Pražského okruhu (D0). Z D1 do Běchovic se nejspíš po nové komunikaci dostaneme už na konci roku 2027. V celé zemi se letos zprovozní necelých dvacet kilometrů dálnic. "Ministerstva dopravy i financí se společně se Státním fondem dopravní infrastruktury snaží, abychom mohli pokračovat v tom, co máme naplánováno. Letos máme na naše projekty přislíbeno 65 miliard korun," říká šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

Jak důležitou zprávou je pro projekt Pražského okruhu, že Nejvyšší správní soud zamítl žalobu proti severní části Pražského okruhu?

Ukazuje se, že tato trasa, kterou označujeme jako úseky 518, 519 a 520, není vedena chybně. Už to potvrdil i soud. Teď se ale hlavně věnujeme přípravě dokumentace posouzení vlivu na životní prostředí EIA. Tu budeme předávat k vydání stanoviska ministerstvu životního prostředí. S vyřízením počítáme někdy na začátku příštího roku. Jestli to tak opravdu bude, tak se pak nastartuje další příprava sloučené dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení.

[chooze:article;value:492798]

A kdy se začne stavět?

Termín zahájení výstavby by mohl být v roce 2028, hotovo by mohlo být o dva roky později. Těch kroků, abychom se k tomu dostali, nás ale čeká ještě opravdu hodně. Předpokládáme, že by se tři úseky severní části okruhu stavěly všechny najednou. To bude samozřejmě platit, pokud se v některé z těchto částí neobjeví nečekané komplikace. Dálnice bude na severu území z velké části zahloubena. Snažíme se maximálně vyhovět požadavkům městských částí a obcí. Odpor sice přetrvává, ale snažíme se, aby byly dopady okruhu na okolní sídla minimální.

Úsek 511 mezi D1 a Běchovicemi ale bude pravděpodobně dokončen dříve…

Ano, tam je příprava nejpokročilejší. Už máme v právní moci územní rozhodnutí i dokumentaci pro stavební povolení. Připravují se podklady k podání žádosti o vydání stavebního povolení. Tu bychom chtěli odevzdat letos v červnu a zpracováváme zadávací dokumentaci stavby. Někdy v říjnu nebo v listopadu letošního roku chceme rovněž vypsat výběrové řízení na zhotovitele. Po celý příští rok by měl probíhat archeologický průzkum. Pokud se nic nepokazí, tak předpokládáme, že bychom mohli začít stavět na konci roku 2024.

A kdy se už od dálnice D1 dostaneme Pražským okruhem do Běchovic?

Jezdit by se tam mohlo někdy na konci roku 2027. Oslovujeme všechny dotčené orgány s žádostí o jejich vyjádření. Po vydání stavebního povolení očekáváme minimálně odvolání. Pak budeme muset předpokládat, že rozkladová komise ministerstva dopravy stavební povolení potvrdí. To by se mohlo stát někdy v průběhu roku 2024. Doufáme ale, že se po vydání stavebního povolení nevrátíme zpět do stavebního řízení a posléze vyhrajeme také soudy, které nás s velkou pravděpodobností čekají. Na druhou stranu není žádná městská část nebo obec, která by nyní protestovala nebo podávala odvolání.

Jak je to s výkupem pozemků pro tento úsek označovaný rovněž číslem 511?

Klíčové v této věci bylo získání právní moci územního rozhodnutí. Díky němu jsme mohli začít vykupovat pozemky už loni v červnu. U pětsetjedenáctky jich nyní vlastníme 75 procent. A zrovna začíná druhá vlna výkupů, znovu vlastníkům posíláme kupní smlouvy. Už je tam ale formulka, že pokud nepodepíší do šedesáti dnů, začneme s procesem vyvlastnění. Předpokládám proto, že v druhém kole vykoupíme další zásadní část těch pozemků.

[chooze:article;value:481899]

I když je Pražský okruh projektem ŘSD, tak je to důležitá stavba pro hlavní město. Již dříve jste avizovali spolupráci s magistrátem. Změnilo se na této věci něco po výměně primátora a koalice v hlavním městě?

Nezměnilo se nic, dokonce jsme některé pozemky vykoupili společně. Většinou ale jdeme každý svou vlastní cestou. Praha tedy vykupuje hlavně plochy pro ochranné zelené valy a my pozemky pod plánovanou dálnicí. Město je ale ve složitější situaci. My tam totiž máme jasný veřejný zájem, přesto se i metropole snaží plnit svůj závazek.

Často je také skloňovaný projekt dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic, která má dále pokračovat až k rakouským hranicím…

Nyní se staví osmadvacetikilometrový úsek obchvatu Českých Budějovic. Pak chybí dva úseky od Kaplice k hranicím. Tam běží výběrové řízení na zhotovitele. Celá část dálnice D3 v Jihočeském kraji by měla být rozestavěná na konci letošního roku. Problém je s tím středočeským úsekem. V tuto chvíli máme požádáno o vydání územního rozhodnutí. Zároveň připravujeme podklady, aby se mohlo začít pracovat na dokumentaci pro získání stavebního povolení. Kvůli tomu také probíhají geotechnické průzkumy. Musíme ale počítat, že s největší pravděpodobností přijde odvolání na vydání územního rozhodnutí.

Jak velká část dálnic se v Česku letos otevře?

Půjde o necelých dvacet kilometrů. Mluvím hlavně o obchvatu Frýdku-Místku a ochvatu Loun a Chlumčan na dálnici D7. A bude se zprovozňovat i kus dálnice D48 mezi Bělotínem a Rybím.

Hodně se mluví o tom, jak stát musí šetřit. Projevuje se to nějak u výstavby dálnic?

Ne. Ministerstva dopravy i financí se společně se Státním fondem dopravní infrastruktury snaží, abychom mohli pokračovat v tom, co máme naplánováno. Letos máme na naše projekty přislíbeno 65 miliard korun. K žádným zásadním škrtům na našich projektech nedochází a na příští rok máme ty finanční požadavky ještě větší.  

Ředitelství silnic a dálnic představilo vizualizaci Pražského okruhu úseku 511 (2018):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.