Rozkol v ANO: Nemá rozhodovat jen úzká skupina lidí, řekl hejtman, který nevolil Babiše

Klíčové datum, kdy se bude mluvit o budoucnosti hnutí ANO, nastane 8. února. Sejde se jeho předsednictvo. "To je nejužší orgán našeho vedení," vysvětluje pro TN.cz stínová ministryně financí a poslankyně Alena Schillerová (ANO). A odmítá se vyjádřit na adresu svých kolegů z hnutí, kteří by mohli být spoluzodpovědní za volební neúspěch jejich předsedy.

"Rozhodně si nebudeme nic vzkazovat přes média a více vám k tomu řeknu až 8. února. Za rok a půl nás čekají krajské a evropské volby. A v roce 2025, pokud se vláda do té doby udrží, ty sněmovní. Všechny tyto volby chceme vyhrát," vysvětluje poslankyně.

[chooze:article;value:487065]

​"My si ale nejprve sami zhodnotíme prezidentskou kampaň," uvádí. "Sama budu podporovat, aby Andrej Babiš zůstal předsedou ANO. Prezidentskou volbu sice prohrál, ale jeho výsledek je zatím největším volebním úspěchem, kterého naše hnutí dosáhlo," doplňuje Schillerová.

Na mnoho otázek bude pravděpodobně muset na jednání předsednictva ANO odpovídat jeho místopředseda a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Ten již před prvním kolem prezidentské volby oznámil, že Andreje Babiše volit nebude, protože je pro tuto funkci nevhodným kandidátem. "Myslím si, že kompetence našeho předsedy nejsou ve shodě s tím, co by měl umět prezident," říká k tomu pro TN.cz Vondrák. A v podobném duchu reagoval dříve rovněž ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Redakci Vondrák oznámil, že se o termínu jednání předsednictva dozvěděl jen z médií a oficiálně pozván zatím nebyl. "Předpokládám, že tam budeme mluvit o výsledku prezidentské volby. Na rozdíl od některých jiných místopředsedů si myslím, že ANO utrpělo velkou porážku. Měli bychom si říct, co bylo její příčinou a jak budeme postupovat dál," vysvětluje Vondrák.

[chooze:article;value:487047]

Vládne jen úzká skupina lidí

​"Já budu na předsednictvu navrhovat, abychom se sešli nad tím, jaký bude program ANO pro příští roky a jak budeme rozhodovat o budoucnosti hnutí. Zatím mám pocit, že rozhoduje jen velmi úzká skupina lidí. Tedy hlavně Andrej Babiš a věci též výrazně ovlivňuje marketingový tým," uvádí hejtman. "Demokratická strana by měla fungovat na jiných principech," dodává.

Absolutně vše ale podle Vondráka v hnutí špatné není. "Kampaň před prvním kolem prezidentské volby považuji za velmi povedenou. Byla pozitivní a ty rozdíly v počtu hlasů nebyly ani zdaleka tak velké jako ve druhém kole," hodnotí hejtman.

Padat hlavy v ANO nebudou podle politologa Josefa Mlejnka. "Na odchodu jsou asi jen nespokojení pánové Macura a Vondrák. Andrej Babiš na povolební tiskové konferenci oznámil, že bude pokračovat. A podle jeho vyjádření na twitteru to vypadá, že bude chtít vyhrát hlavně příští parlamentní volby. Když to nevyšlo s prezidentem, tak se předseda ANO pokusí stát znovu premiérem," říká Mlejnek.

Další politický úspěch hnutí ANO je podle Mlejnka možný pouze, když bude Andrej Babiš na politické scéně dobře viditelný.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.