Rozkol v TOP 09. Kalouska strana obětovala, tvrdí experti

Kalouska nominovalo 12 regionálních organizací. Výkonný výbor ale nakonec podpořil kandidaturu Luďka Niedermayera a Ondřeje Koláře. "Z rozhodnutí, že nebudu zařazen na kandidátku, nejsem překvapen," prohlásil Kalousek.

"Převážilo přesvědčení, že Miroslav Kalousek je člověk spíše na domácí politiku než na fungování v Evropské unii," řekl komentátor Petros Michopulos.

"U Miroslava Kalouska víme, že se věnoval zejména té tuzemské politice v ekonomické oblasti," uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Kalouska přitom podpořily krajské výbory ze středních Čech nebo Prahy. 

[chooze:article;value:533137]

"My, jakožto představitelé pražské TOP09, jsme na druhé místo za TOP09 navrhli Miroslava Kalouska. Pomohlo by to jak TOP09, tak kandidátce SPOLU," sdělil člen předsednictva TOP 09 Jakub Lepš.

"My spatřujeme Mirka Kalouska jako nejvýraznější osobu na politické scéně. Rozhodnutí vnímá velmi nešťastně," podotkl Tomáš Janák (TOP 09).

Vedení TOP 09 by ho spíš vidělo v domácí politice, konkrétně v Senátu. "My jsme mu chtěli dát najevo, že byť ty dveře do Evropského parlamentu jsou zavřené, tak jsou otevřené jiné dveře," prohlásila Pekarová Adamová.

"Já jsem kolegům pečlivě vysvětlit, proč práce senátora není pro mě. Že v žádném případě nebudu kandidovat do Senátu," reagoval Kalousek.

[chooze:article;value:530417]

Kalousek prý chápe rozhodnutí vedení strany, sám prý chtěl splnit přání části členské základny, která ho ke kandidatuře vyzvala. "Je tam vidět jisté odtržení rozhodovacího výboru od přání členské základny," poznamenal.

"Nemyslím si, že to bude vést k nějakým velkým rozkolům," prohlásil Michopulos. "Věřím, že není ani v zájmu Mirka Kalouska ani v mém, aby stranu cokoliv štěpilo," řekla Pekarová Adamová.

"Pro stranu to není úplně příjemná situace. Odmítla jednoho ze svých otců zakladatelů. Řada z nás je smutná až naštvaná," uvedl Lepš. 

[chooze:article;value:529872]

Podle některých komentátorů TOP 09 obětovala Kalouska, aby zachovala soudržnost koalice SPOLU. Kalousek se totiž mohl stát skokanem a vyšachovat některé z dohodnutých kandidátů.

"Miroslav Kalousek přijde a řekne, že chce být na kandidátce a zároveň zastává názory, které jsou fakticky neslučitelné s desaterem SPOLU," upozornila komentátorka Lenka Zlámalová.

Před zhruba třemi lety se Miroslav Kalousek rozhodl složit poslanecký mandát a opustit aktivní politiku. K politice se ale stále vyjadřuje a v poslední době často kritizoval kroky vlády.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.