Rozmáhá se pašování cigaret z Polska. Celníci z Hradce jich loni zajistili 150 tisíc

Rok 2022 a 13,5 tisíce kusů cigaret. Rok 2023 a více než desetinásobný nárůst. Pašeráků rozhodně přibylo, a to hlavně od našich severních sousedů. Poslední případ je starý jen několik dnů.

Nedaleko bývalého hraničního přechodu Náchod-Běloves hlídka zastavila cizince, který převážel více než 6 000 kusů cigaret. Většina byla v igelitových taškách, další byly za sedadly řidiče a spolujezdce. Krabičky neměly kolky, které informují o zdanění.

[chooze:article;value:546618]

Muž o cigarety přišel a ty teď skončí ve spalovně. 26 tisíc korun je škoda na dani, kterou musí zaplatit. A do toho ještě musí počítat s pokutou. Ta je v krajním případě až milion korun. Z Evropské unie (EU) mohou lidé dovézt maximálně 800 kusů cigaret, aniž by museli uhradit spotřební daň. Ze třetích zemí je limit 200 kusů.

Pašeráci vymýšlejí nejrůznější skrýše. Převážejí třeba schránky, které se tváří jako koberce, ale jsou duté a plné zboží. Známým fíglem je cigarety umístit na střechu autobusu a zavazadlo skřípnout do střešního okna, aby vydrželo stovky kilometrů jízdy a neuletělo. Jenže celníci mají vysokozdvižné plošiny a mohou se podívat i tam. Ohranou skrýší pak bývají velké rukávy nebo kufry s dvojitým dnem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.